Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Mooi aardbeienweer’.

“We verwachten tussen 5 en 10 april met de pluk van de doorteelt met Elsanta te starten,” meldde Marcel Dings in Belfeld enkele weken geleden in deze rubriek. “Op 1 april hebben we de eerste kistjes geplukt, 30 stuks, op 8 hectare. Er zit wel wat verschil tussen de verschillende afdelingen, maar het grootste effect op hert huidige oogstverloop is te herleiden tot het verloop van de teelt in het afgelopen najaar: eerder planten geeft eerder een afname van de plantbelasting en dus een betere bloemaanleg. Dat geeft in het voorjaar de beste mogelijkheid voor een tijdige start van de pluk”.

Totaalrendement
Leidend voor deze benadering  is wat Dings omschrijft als het ‘totaalrendement’ over de gehele teelt. In de herfst dekken we het risico als telersvereniging (Fossa Eugenia) het risico van matige prijzen in oktober af  door dan tegen vaste prijzen af te zetten. Dat gaat tegen kostprijs-plus. Je kunt ook zeggen dat we supermarkten verleiden om vroeg te starten met  glasaardbeien, waarover ze voor een reële prijs kunnen beschikken. “Om dat voor elkaar te krijgen Dings en zijn compagnon Peter van den Eertwegh naar een vroege start van de teelt in augustus, met  (Elsanta)trayplanten met een ruime productiespreiding. “De hogedrukverneveling in de kas is in dat verband te beschouwen als een ‘verzekering’ om die tijdige start mogelijk te maken. Lukt het vervolgens om de bloemaanleg rond Nieuwjaar af te ronden, dan scheelt dat in het gasverbruik. Daar komt nog iets bij. In het voorjaar vroeg starten met de pluk, zonder dat het gewas wordt overbelast, komt de vruchtsmaak ten goede.”

Hollandse aardbeienactie
Dings maakt daarmee het bruggetje naar de ‘Hollandse aardbeienactie’ waartoe hij onlangs met enkele collega’s het initiatief heeft genomen. “Het idee is om Nederlandse aardbeien meer dan nu het geval is bij de Nederlandse consument onder de aandacht te brengen. Het initiatief is al twitterend ontstaan met Richard en Annet Kalter, Rob Luysterburg, Jan Robben en met het  Productschap Tuinbouw.” Een eerste aanzet vormt de website , die sinds enkele weken in de lucht is, en het twitteraccount @aardbeiweetjes.

Tevreden
Over het huidige weer is Dings niet ontevreden. “Het is lekker aardbeiweer geweest. Weliswaar met een paar warme dagen, maar met wat we aan techniek in huis hebben, konden we het klimaat goed in de hand houden. ”Tot midden vorige week lag de gemiddelde productie op 5,5 kilo per vierkante meter. Eind deze week ( week 18) zitten we op tweederde van de pluk, we hopen tot eind mei nog zeker 3 kilo te plukken.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur – Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin