Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘CO2-neutraal telen, dat is de opzet’

Frans van den Bighelaar in Uden kweekt trayplanten voor het eigen bedrijf en voor derden en teelt aardbeien van het ras Elsanta in twee afdelingen onder glas. De plantingen zijn van 12 en 18 augustus, in de ene afdeling in potten en in de andere in bakken van een halve meter. Met 9,2 planten per vierkante meter is de dichtheid in beide afdelingen zowat gelijk.

Op scherp gezet
De najaarspluk werd op 5 en 6 januari afgerond, waarna de kachel tot 15 januari aanbeleef. “We hebben ze scherp weg gezet, zodat de planten zo lang mogelijk bloemknoppen konden aanmaken.”
Midden week 5 was het gewas van boven schoon gemaakt, en was het resterende blad naar beneden gedrukt. “In week 7 gaan we beginnen met snoeien.”
De kachel ging op donderdag 9 februari in de ene afdeling weer aan, en op 12 februari in de andere afdeling. Tegelijk is gestart met belichten. “Zit de knop niet zo hoog, dan wachten we, maar dat is nu niet aan de orde.”

Bijzonder project
Samen met zijn buurman, met een teeltbedrijf voor champignons, werkt hij aan een bijzonder project. Als alles loopt zoals dat moet lopen, wordt de kas van Van den Bighelaar vanaf komend najaar verwarmd met warmte die vrijkomt bij het verbranden van champost. “De innovatiesubsidie is inmiddels rond, we zitten nu in het vergunningentraject. Zo gauw dat ook gereed is, beginnen we met bouwen.”
Het proces is min of meer te vergelijken met de verbranding van kippenmest, licht Van den Bighelaar toe. In Ierland hebben ze al wel wat ervaring met champost verbranden, in Nederland nog niet. De temperatuur in de verbrandingsruimte ligt op 800 tot 850 graden Celsius.
Het is de bedoeling dat de warmtelevering jaarrond doorgaat. “Met een of met twee kachels, daar zijn we nog niet helemaal uit. Voor het champignonbedrijf is jaarrond warmte nodig, dat zou bijvoorbeeld met een kachel kunnen. De tweede kachel zou bijgeschakeld kunnen worden voor de kasverwarming. CO2-neutraal aardbeien en champignons telen, dat is de opzet.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin