Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Dat knippen zal wel handwerk worden’

Chris Smeekens in Meerseldreef heeft de planten van het ras Clery op 14 en 15 december in de kas gebracht. Het is voor de derde keer dat hij met dit ras werkt, met de bedoeling om tussen 10 en 15 maart te beginnen met plukken. Zelfs vorig voorjaar -na een stevige winter- lukte het om half maart te starten. Het gewas moet wel belicht worden, het is de bedoeling daarmee in de eerste week na Nieuwjaar te beginnen, aldus Smeekens net voor Kerstmis. “We stoken nu ook nog niet zo hard, met 8 graden ‘s-nachts en 12 graden overdag. De planten moeten nu eerst rustig inwortelen.”

Elsanta weer na Clery
Clery kwam in de plaats van een doorteelt Elsanta, die op 1 augustus was geplant. Deze Elsanta is naar buiten gegaan, de planten staan nu op een trayveld tot medio half januari. Pas dan gaan ze de koelcel in, om daarna doorgeteeld te worden na Clery. De Elsanta’s moeten nog wel opgeschoond worden. “We hebben de potten zo weg gezet dat we ze makkelijk met een heggenschaar af kunnen rijden. Maar ik denk dat het blad knippen wel handwerk zal worden. Dat kost veel meer tijd, maar dat is het resultaat is dan in ieder geval zoals ik het wil hebben.”
De trayplanten die Smeekens zelf opkweekt, zijn in de koelcel gebracht. Dat moest gebeuren om ruimte op het trayveld te maken voor de Elsanta doorteeltplanten. Op de trayplanten is geen trosonderzoek uitgevoerd. “Ik denk dat ze goed zijn. Ik ben er tevreden over.”

2011 beter dan 2010
Terugblikkend over 2011 is Smeekens niet ontevreden. “Het is alles bij elkaar beter geweest dan in 2010. De zomerteelt -toen ook met Elsanta in de doorteelt- ging toen niet goed. De planten kwamen slecht uit de koelcel. We hadden ze in het najaar 2009 vanuit de kas meteen in de koelcel gereden. De planten waren waarschijnlijk nog niet genoeg in rust. In 2011 was de productie in de zomerteelt wel goed en de andere teelten deden het gemiddeld genomen niet anders dan in andere jaren. Wat maakt dat het per saldo niet verkeerd is geweest.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin