Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Toch te veel koude, daardoor een weekje later’

Jac Sprenkels in Zundert startte in week 16 voorzichtig met de tweede pluk van Elsanta in de doorteelt. In vergelijking met vorig jaar is dat een weekje later. “Aanvankelijk dachten we vergelijkbaar uit te komen als in 2011, maar waarschijnlijk heeft het gewas toch te royaal koude gehad. De planten staan flink gestrekt, dan verlies je altijd wat vroegheid. Met de kennis van nu hadden we dit voorjaar misschien nog minder moeten belichten, hoewel dat al spaarzaam is gebeurd. Bovendien is het weersverloop wat anders dan vorig jaar. Toen bleef het de eerste helft van april relatief warm, dat is dit jaar juist niet het geval.”

Letten op meeldauw
Gezien het groeiverloop is het is verder geen punt dat de planten er wat forser bij staan, constateert Sprenkels. “zo’n gewas is wat beter opgewassen tegen warm weer. Stel dat de temperatuur over twee weken ineens oploopt, dan kun je massale bloei krijgen, plus een piek in de afrijping vanwege de bloei door het  warme weer in de tweede helft van maart. Daar kun je nu weinig meer aan doen, behalve aansturen op een etmaaltemperatuur van 13,5 tot 14 graden Celsius. En wordt het warm, dan de dakberegening erop en maximaal luchten.”
In verband met dat laatste wijst Sprenkels op het risico van meeldauw. “Hier en daar zit er een plekje. In een vol belast gewas zit je dan niet te wachten op trek. Daar letten we nu goed op.” Verder is duidelijk dat het kaligehalte in de planten niets te hoog is. Het kalischema is daarom verhoogd met extra kali, om zachte vruchten te voorkomen. Het aantal kromme vruchten is – zeker in vergelijking met vorig jaar – aanzienlijk lager, op een niveau zoals je dat van Elsanta mag ‘verwachten’.

Cyclisch beregend
De twee gekoelde teelten met Sonata die Sprenkels in de vollegrond heeft, hebben het vorstaanvalletje van begin vorige week goed doorstaan. Van maandag op dinsdag was het op een gegeven moment 5 graden onder nul. “Die planten konden nog wel wat hebben. De bloemen van de eerste planting zaten nog vrij diep, en ik heb wat cyclisch beregend.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jac Sprenkels

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin