Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Vroeg stoppen, vroeg koud, vroeg starten’

Marcel Dings in Belfeld ziet het eind van de oogst van de herfstteelt met Elsanta sneller naderen dan gedacht en gehoopt. “In week 48 plukten we nog 100 gram per vierkante meter, in week 49 zal er nog de helft hiervan afkomen, verwacht ik. Dan zitten we twee weken eerder dan normaal tegen het einde aan.” Dat heeft alles te maken met het fraaie weer vanaf de tweede helft september tot ver in oktober. “Ik denk dat het hoge prijsniveau van de laatste 10 dagen ook daarmee te maken heeft”, aldus Dings op woensdag 30 november. “Vandaag liepen de klokprijzen op tot ruim 9 euro per kilo. De handel heeft de beschikking over minder aanbod dan ze gewend is, en de aanvoer vanuit het buitenland is nog beperkt: dat praat je over Marokko, Egypte, Israel, en zelfs uit Gaza. Ik heb gehoord dat ook daarvandaan aardbeien deze kant uitkomen. Nu schijnen er trouwens ook uit Californië ingevlogen te worden, kennelijk kan dat nu dus uit.”

Nog steeds Brix van 7
Dings noemt het wel gunstig dat door het goede weer de Brixwaarde in de vruchten erg hoog blijft. “Ofwel, we zijn in staat om de consument tot het eind toe optimaal te bedienen. In een ras als Elsanta zakt de Brix na half november vaak onder de 7, maar daar is nu nog steeds geen sprake van.” De etmaaltemperatuur blijft gehandhaafd op 13 à 13,5 graden Celsius. “Dat is met dit weer ideaal voor de bloemaanleg.” De dagen aanhoudende mist waar een groot deel van Nederland anderhalf, twee weken geleden onder gebukt ging, ging aan Belfeld voorbij. “Mist? Zonnig, zul je bedoelen.”
Het productieverloop is zeker niet ten koste gegaan van de gewasontwikkeling, want die is goed, stelt Dings vast. “Het zal erop uitdraaien dat de verwarming tussen Kerstmis en Nieuwjaar al uit zal kunnen. We willen in het najaar graag wat vroeger zitten met de pluk, om lekker smakende aardbeien te hebben, en in het voorjaar graag vroeg aan de markt zijn. Heel anders dan de laatste jaren, het is regelmatig gebeurd dat we tot 10 januari moesten blijven stoken.”

Prijsvraag op twitter
Marcel Dings is met enkele collega’s gestart met de website hollandseaardbeien.nl, en een twitteraccount (@aardbeiweetjes). Sinds enkele weken is daar een wekelijks terugkerende prijsvraag voor de consument bijgekomen. Met resultaat: de initiatieven bereikten va het ANP de landelijke kranten, en steeds meer mensen ontdekken tot hun verrassing dat er in deze tijd van het jaar nog goed smakende aardbeien beschikbaar zijn. “Alle reden om het publiek te blijven wijzen op Hollandse aardbeien.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin