Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

Image premium

‘Net toen we op het vliegtuig stapten, viel de vorst in’

Aardbeiteler Jac Sprenkels was onlangs in Sri Lanka, met een groep collega’s. Het weer was er fraai, met temperaturen die soms boven de 30 graden Celsius uitkwamen. Het was net in de periode dat het kwik in Nederland onverwachts stevig onderuit ging. “Je zou het bijna vergeten, maar in januari was het relatief warm. Net toen we op het vliegtuig stapten, viel de vorst in. Zo ver weg van huis ben je dan niet echt gerust. Een graad of vijf vorst, daar hoef je je niet zo druk over te maken, maar met 15 tot 20 graden onder nul wordt dat anders. De kas lag op dat moment koud, maar je moet het wel boven nul graden zien te houden. Je moet er niet aan denken dat dan de verwarmingsketel uitvalt. Dat is overigens allemaal goed gegaan, al is de telefoonrekening vanwege de extra contacten met ‘thuis’ wel wat hoger uitgevallen.”

Voldoende koudepunten
Sprenkels heeft het over de doorteelt met Elsanta, verdeeld over twee afdelingen in zijn kas in Zundert. De kachel ging hier rond Kerstmis uit, waarna op 10 februari weer werd gestart met opstoken. “Met voldoende koudepunten, daar had de winter wel voor gezorgd. We hebben toen meteen het blad geknipt. Er zit nu wel een vliegje in, die moet bestreden worden. Vier dagen na het opstoken zijn we begonnen met belichten. Door die hoeveelheid koude, en met de lampen erop, zie je nu wel dat gewas snel reageert.” De etmaaltemperatuur zit nu, mede door het zonnige weer, op 13 à 13,5 graden Celsius, gaf hij op donderdag 23 februari aan. “We proberen nu met de zon mee snelheid te creëren.”

Voorbereidingen eerste planting
In de vollegrond staan 7 gekoelde teelten op het programma, te beginnen met drie plantingen met het ras Sonata, en daarna Elsanta. “We zijn bezig met de voorbereidingen voor de eerste planting, we willen daar volgende week mee beginnen. Na een paar dagen met mooi weer als we nu hebben, dan begint het wel te kriebelen. De bedden zijn in het najaar gelegd, we zijn nu Fieldcote aan het bijrijden.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Delen

Image
Jac Sprenkels

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin