Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Een enkele bladluis, maar die zijn bestreden’

Chris Smeekens teelt al sinds 1984 aardbeien, dat deed hij naast zijn advies- en verkoopwerk bij toeleverancier Van Nederkassel in Zundert. “Dat was altijd goed te combineren, maar na de uitbreiding niet meer”. Smeekens woont in Meerseldreef, hier kwam in 2009 de kas tegenover zijn bedrijf te koop, toen nog ingericht voor de teelt van tomaat. Er zijn teeltgoten in gegaan, plus een energiescherm. De aardbeiplanten gaan in ‘eigen’ potten”, verwijst hij naar zijn voormalige werkgever.

Doorteelten Elsanta
Smeekens beschikt momenteel over drie afdelingen onder glas en een afdeling in een foliekas van Van de Heuvel. Hierin ligt een koude doorteelt Elsanta, geplant eind juli. In de kas liggen er twee afdelingen met Elsanta, dit zijn eveneens doorteelten in een lichte stookteelt -deze planten gingen rond 20 juli op de goten- en in een zware stookteelt vanaf 18 augustus. De verwarming gaat met zware stookolie. “dat is een pak duurder dan gas”. Aardgas is vooralsnog geen reëel alternatief, de aanleg van de benodigde leidingen zou zo’n 150.000 euro kosten.

Ras Clery
In de derde kasafdeling staat het ras Clery, in een planting vanaf 14 december. Deze planten zijn vanaf 10 maart in productie. “We zijn in ieder geval vroeger aan het plukken dan een jaar geleden”, weet hij. Vorige week donderdag schatte hij in nog twee weken door te kunnen gaan met plukken. De teelt wordt daarna vervangen door Elsantaplanten uit de koelcel, voor een tweede pluk na een eerste teelt afgelopen najaar.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin