Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

Image premium

‘Belichten in blokken en dan de reactie afwachten’

Danny Laurijssen in Meer heeft de najaarsteelt Elsanta ingewisseld voor verse teelten met Clery en Sonata. Het ras Clery is op 10 december op de goten gegaan met 16 planten per strekkende meter. Sonata volgde 10 dagen later met 13 stuks per strekkende meter. “Van Clery is bekend dat je ze wat dikker kunt zetten, zonder dat dit ten koste gaat van de productie per plant.”

De etmaaltemperatuur in deze teelt wordt gehouden op 13 tot 14 graden Celsius. Het energiescherm gaat open vanaf 50 Watt lichtinstraling. “Er zijn dagen bij geweest dat het scherm niet open is geweest”, schetst Laurijssen de teeltcondities. Clery was vorige week gedurende een week belicht. “We hebben gekeken naar de hoeveelheid koude die het gewas heeft gehad, dat is voor de eerste strekking met gloeilampen. Vervolgens is aanvullend belicht. Ik doe dat steeds in blokken en wacht eerst de gewasreactie af voordat opnieuw wordt belicht.” Sonata was vorig week nog niet belicht, dat moest nog gebeuren (met spaarlampen). De watergift blijft in deze fase beperkt tot doseren naar behoefte. Dat gaat handmatig, met een tot twee gietbeurten per dag, en daarna weer een paar dagen niets.

De doorteelt Elsanta is geplukt tot 23 december. Deze teelt ligt sinds vorige week koud. Dat moment is bepaald aan de hand van het aantal koude-uren en door te kijken naar het gewas. “We proberen 500 tot 600 koude-uren te halen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin