Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Warmte werkt als een gaspedaal’

Jeroen Schwering is sinds  2008 aardbeienteler in Marknesse in maatschap met zijn ouders Harry en José Schwering.  Het ras Elsanta ligt er in doorteelten onder glas en in een tunnel van Rovero, deze met een nokhoogte van  4 meter en een kapbreedte van 5 meter. Hierin ligt een licht gestookte teelt.

Einde pluk wat eerder
De eerste glasaardbeien werden dit jaar rond 10 paril geplukt, dat liep redelijk in de pas met andere jaren. Inmiddels lijkt het erop dat het einde van de pluk zich wat vroeger aandient dan gemiddeld. “We hebben nu zo’n 80 procent geplukt” aldus Schwering op donderdag 19 mei. “Ik denk dat we nog een week of twee vooruit kunnen.” De tunnelteelt is onder invloed van het warme weer wel aanzienlijk vervroegd. “Daar zijn we begin mei al in gestart, normaal is 10 mei.” De productie is in beide teelten in orde, de vruchtmaat mocht wat beter. “Vooral natuurlijk door het relatief warme weer dat we in de afgelopen weken hebben gehad. Warmte werkt als een gaspedaal. Maar met hulp van de dakberegening zijn we de warmte toch nog behoorlijk goed doorgekomen. In de kas hangen ook nog hydrofans.”

Vocht opbouwen
Verder was het de kunst om de luchtramen op tijd te sluiten -“meestal rond 6, 7 uur in de avond”- om zo veel mogelijk vocht op te bouwen, en daarnaast om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden. “Het kon gebeuren dat het in de kas bijvoorbeeld 26 graden was, en buiten 27 graden. Na het sluiten van de ramen koelde het in de klas sneller af dan buiten.”

Alles onder controle
De Rovero-tunnel heeft een open goot, plus zijkanten die open gezet kunnen worden. “Die trokken we tot 1,5 meter hoog open, zeker niet hoger, om meeldauw te voorkomen. Dat is niet helemaal gelukt, maar we hebben de schimmel wel volledig onder controle. Loop je door de tunnel dan zie je hier en daar alleen dode meeldauw. In de kas heb ik tot nu toe niets gevonden. Er heeft ook wat bladluis gezeten, maar na een behandeling met Calypso zie je die ook niet meer.” 

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin