Doorgaan naar artikel

Aantal groentewinkels daalt en daalt maar door

De laatste tien jaar is het aantal gespecialiseerde groentewinkels met een derde afgenomen. Dat maakte het CBS gisteren bekend in een overzicht van het wel en wee in de detailhandel.

De groenteboer staat hoog in het rijtje met vooral speciaalzaken in huishoudelijke en elektronische apparatuur. Andere speciaalzaken in de voedingsbranche laten in hun aantallen juist groei zien. Zo zijn er flink meer viswinkels dan tien jaar geleden en ook meer kaasspeciaalzaken en speciaalzaken in brood en banket. Ook zijn er flink meer algemene markthandels in voedingsmiddelen. Het aantal slagerijen is wel aan een onafgebroken daling bezig, net als dat van de groentewinkels.

Krimp in agf-winkels gestaag

De krimp in het aantal groentewinkels is gedurende de gehele periode van tien jaar gestaag doorgegaan. Elk jaar waren er wel enkele tientallen groenteboeren die de deur voor de laatste keer achter zich dichttrokken. Steeds gekeken naar het eerste kwartaal waren er in 2007 nog 1.410 groentespeciaalzaken, vijf jaar later in 2012 nog 1.175 en nu in 2017 nog 960. De duikeling ten opzichte van begin 2016 is wat groter dan gemiddeld: 65 groentespecialisten stopten ermee, oftewel een krimp van 6,4%.

Groei in online

Er zit vooral groei in het aantal telefoonwinkels, en zelfs een explosieve groei in webwinkels en bedrijven die goederen bezorgen. De online omzet van de Nederlandse detailhandel is gestegen met 20,8% als het gaat om winkels die ook een fysieke zaak hebben, en met 14,4% als het gaat om zuivere webwinkels.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin