Doorgaan naar artikel

Aanstuurprotocol maakt overschakelen naar led eenvoudiger

Een nieuw protocol gaat de communicatie tussen de led-belichting en klimaatcomputers standaardiseren.

Klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder ontwikkelen het communicatieprotocol in samenwerking met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol (HDP), onder de vlag van Hortivation. Dit vereenvoudigt de overschakeling naar led-belichting. Want vanwege de diversiteit aan lampen en leveranciers zijn er nu talloze communicatieprotocollen in omloop.

Vereenvoudiging en meer zekerheid

De noodzaak van een standaard protocol voor het aansturen van led-lampen, is voor alle betrokken partijen – klimaatcomputerleveranciers, lampenleveranciers en telers – groot. Het werken met veel verschillende protocollen verhoogt implementatiekosten en brengt extra support- en beheervragen met zich mee. Een uniform communicatieprotocol vereenvoudigt de implementatie en levert voor telers en andere betrokken partijen een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing op, en biedt zekerheid dat de aansturing van de lampen goed functioneert.

Uitbreiding naar sensoren

Het nieuwe communicatieprotocol wordt als open standaard beschikbaar gesteld. De eerste producten zullen al in 2023 communiceren via het nieuwe protocol. Het HDP, een initiatief van Ledgnd, Inventeers en Glastuinbouw Nederland, zal testtooling voor het protocol ontwikkelen en beoogt het dimprotocol verder te verbreden naar sensoren en andere apparatuur. Dit versterkt innovatie en samenwerking in de glastuinbouwsector.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin