Doorgaan naar artikel

‘Aanstormend talent in de tuinbouw’

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Enkele weken geleden bezochten Paul en ik het hagelnieuwe tomatenbedrijf van een bevriend tuinder. Of beter gezegd dat van zijn zoon en diens vrouw.

Een modern tuinbouwbedrijf is altijd mooi om te zien, maar hier waren we toch echt onder de indruk. Bij het oprijden zagen we de majestueuze opzet die meteen duidelijk maakte dat een nieuwe ambitieuze generatie is opgestaan.

Immense serre met prachtige tomaten

Ook de verdere rondgang bevestigde dat idee. Technische innovaties zijn er toegepast, zoals het modernste glas en ledverlichting. We zagen zorgvuldig ingeplande productie- en verwerkingszones met ruimte voor toekomstgerichte automatisatie. Het geheel was daarnaast ook mooi vormgegeven met veel aandacht voor details zonder de essentie uit het oog te verliezen. In de immense serre groeide dan ook een prachtige teelt met verschillende soorten tomaten.

‘Er is een nieuwe ambitieuze generatie opgestaan’

Teelt, organisatie en planning spraken er boekdelen. Je zou het de perfecte mix kunnen noemen van degelijkheid en ervaring met jeugdige gretigheid en nieuwe inzichten.

Bijzondere waardering tussen vader en zoon

Ik werd getroffen door de bijzondere wederzijdse waardering tussen vader en zoon. Een vader die verstandig genoeg is om de eer aan de volgende generatie te laten, en kinderen die de waardering voor het vak met de paplepel hebben meegekregen. Het is een klassieke benadering van successie, maar succes lijkt mij hier wel verzekerd.

Toen ik daar in het weelderige gewas stond, realiseerde ik me wel dat een dergelijk scenario ons wellicht niet te beurt zal vallen. Onze oudste kinderen zijn nooit zo sterk betrokken geweest bij de teelt en gaven door studie en eigen interesses al snel aan dat dit wellicht hun weg niet wordt.

Dat is helemaal niet erg.

‘Succes aan alle tuinderskinderen, de meesten weten wat werken is!’

Onze oudste zoon slaagde deze zomer met vlag en wimpel voor het in België aartsmoeilijke toegangsexamen geneeskunde … en daar zijn wij evengoed apetrots op!

Succes aan alle tuinderskinderen, de meesten weten in ieder geval wel wat werken is!

Delen

Image
Petra Veldman

marketingmanager

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin