Doorgaan naar artikel

‘Aanhoudende droogte volgende uitdaging voor spruitkool’

Kasper Kleijwegt in Mijnsheerenland plantte op de vrijdag voor Pinksteren zijn laatste spruitkool voor dit seizoen. Het gaat in totaal om 65 hectare met 8 hoofdrassen en enkele testrassen.

In de eerste week van juni is Kleijwegt vooral gericht op schoffelen en beregenen. Hij schoffelt de onkruiden die tussen de rijen staan en in de rij worden ze toegedekt door de losgewerkte grond. “Dat toedekken bevalt nog goed. Wel moet je wachten tot de spruitkoolplanten zo groot zijn dat ze niet ook worden toegedekt. De onkruiden zijn dan wel wat groter en het draadstadium gepasseerd.” Op 2 percelen heeft hij gebruik gemaakt van een wiedeg die ook in de rij komt. “Dat was meer om de korst te breken en wat lucht in de grond te krijgen.”, aldus Kleijwegt.

Met de wind uit het noordoosten droogt de toplaag hard uit

Droogte als uitdaging

De aanhoudende droogte is een uitdaging. “Het regent hier al 3 weken niet en dat blijft nog even zo. Met de wind uit het noordoosten droogt de toplaag hard uit”, stelt hij op 6 juni vast. De late plantingen zijn beregend, opdat de planten beter aanslaan. Kleijwegt: “Bij het planten maak je de grond los, waardoor ze nog droger wordt. De ondergrond was al niet optimaal, door wateroverlast begin mei.” Het planten langer uitstellen was geen optie; die stonden al 3 weken in de koelcel. Kleijwegt verwacht dat eerdaags ook vroege plantingen beregend zullen worden. “We houden ze aan de groei om stress in de plant te voorkomen. Dan zijn ze ook minder aantrekkelijk voor plaaginsecten.”

Gewasbescherming volgende uitdaging

Droogte en zon zijn ideale omstandigheden voor bladluizen. Kleijwegt heeft de melige koolluis al gesignaleerd. De druk van koolmot is nog laag, maar zal volgens hem zeker de kop opsteken. Gewasbescherming is de volgende uitdaging. “Dit jaar zijn er nog wat opties, maar de opgebruiktermijn voor Closer is verstreken, Sivanto Prime kun je maar één keer inzetten en het einde van Movento en Batavia is in zicht. We stellen de eerste behandeling zo lang mogelijk uit. Probleem bij bladluizen is dat die kolonies vormen die het blad doen opkrullen. Dan kun je ze niet meer raken.” Het blijft daarom zoeken naar de beste strategie. Movento zet hij in als het gewas gesloten staat en is in verband met zijn goede duurwerking absoluut onmisbaar in de strijd tegen bladluizen, en daarnaast effectief tegen trips. Een bespuiting met Benevia en Tracer (tegen rupsen) stelt hij ook liever uit vanwege de werking tegen trips.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kasper Kleijwegt

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin