Doorgaan naar artikel

Aandeelhouders Monsanto stemmen over overname

De aandeelhouders van Monsanto stemmen op 13 december over een overname door concurrent Bayer. - Foto: ANP

De aandeelhouders van Monsanto stemmen op 13 december over een overname door concurrent Bayer. - Foto: ANP

De aandeelhouders van Monsanto stemmen op 13 december over een overname door concurrent Bayer. Het bestuur van Monsanto is al akkoord. Bayer biedt $128 per aandeel. Dat is een flinke premie op de huidige koers, die schommelt rond $100.

Als de aandeelhouders akkoord gaan, zal de overeenkomst worden voorgelegd aan mededingingsautoriteiten in onder meer de VS en de EU.

Als Monsanto en Bayer samengaan, ontstaat de grootste leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen ter wereld. Beide partijen hebben een stevige positie in Nederland; Bayer meer in gewasbescherming en Monsanto vooral met groentezaad.

Boeren volgen overname kritisch

De overname wordt door ngo’s en boeren met scepsis gevolgd. Ze zijn bezorgd dat de overname zal leiden tot een kleiner assortiment voor boeren en dat het nieuwe bedrijf meer macht zal hebben prijzen te bepalen. Mededingingsautoriteiten in de EU maakten eerder bekend de overname van Syngenta door ChemChina dieper te onderzoeken. Zij zullen naar verwachting de tijd nemen voor de Monsanto-Bayer-deal.

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin