Aandeel biologische AGF-aankoop Denemarken is 33%

07-02-2019 | Laatste update op 14-09 | |
Biologische producten op de agf-afdeling.   Foto: Michel Zoeter
Biologische producten op de agf-afdeling. Foto: Michel Zoeter

Het marktaandeel van biologische groente- en fruitconsumptie in Denemarken is 33%. Dat blijkt uit cijfers van de Deense tuinbouwbond.

Volgens secretaris Torben Lippert van de Deense bond, Dansk Gartneri, is de biologische verkoop groente en fruit daarmee het snelst gegroeid van de voedingsverkopen in Denemarken, waar het aandeel 13% bedraagt. Ter vergelijking, in Nederland blijft het aandeel biologische groente en fruit onder de 7%.

Aanbod biologische groente en fruit blijft achter

De Deense groente- en fruitproductie is klein en de tekorten in biologische groente en fruit liggen behoorlijk onder de groeiende vraag van consumenten, aldus Lippert. Import zorgt er echter voor dat de prijzen niet navenant stijgen voor de Deense telers, die afgelopen jaar een lastig teeltjaar doormaakten door droogte en plaagdruk.

Deense bioproducten dragen het Deense biolabel met de ‘rode Ø’.

Fonds voor biologische landbouw

Overheid en supermarkten ondersteunen de groei van biologisch. Winkelketen Coop startte einde 2017 met een fonds om de biologische landbouw in Denemarken te ondersteunen. Begin 2018 had het fonds al € 2,9 miljoen ingezameld. De Deense overheid heeft een ambitieus actieplan voor de biologische sector: tegen 2020 wil men het biologisch areaal verdubbelen in vergelijking met 2007.

De Deense tuinbouwsector is van beperkte omvang. De productiewaarde groente en fruit bedraagt circa € 250 miljoen, blijkt uit cijfers van Dansk Gartneri.

Aandeel biologisch in Nederland groeit minder hard

In Nederland bleef de groei van biologisch enigszins achter, bleek op de biobeurs in januari. Waar koepel Bionext verwachte in 2018 door de grens van € 1 miljard supermarktomzet te breken, wordt dat nu voorzien voor 2020. Eén van de oorzaken van de groeivertraging is de keuze die consumenten hebben in Nederland in meerdere duurzame producten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer