Doorgaan naar artikel

Aandacht voor verspilling blijft, maar biedt het afzet?

Een halfjaar na de droogteproblemen in de teelt is er opnieuw ruime aandacht voor een partij peren die onverkoopbaar dreigt te raken.

Een facebookoproep van Irene van Leeuwen uit Wemeldinge over een partij Doyenné du Comice van 45.000 kilo die gestort dreigt te worden, heeft veel reacties opgeleverd van consumenten en internetplatforms over verspilling. De peren zijn fijner door droogteschade tijdens de groei. Van Leeuwen is verrast over de reacties? “Ik heb veel tips gekregen en dat wil ik allemaal op een rij zetten. Ook het platform Ondernemer van Morgen belde. Zij hebben van de zomer geholpen bij de afzet van te kleine pruimen en willen zich ook inzetten voor deze partij.”

Gesprekken over perenafzet lopen

Een van de marktpartijen die afgelopen zomer pruimen opnam, was de keten Agrimarkt. De boerensupermarkt Agrimarkt, onderdeel van coöperatie CZAV, laat weten geen signalen te hebben dat er nog veel probleempartijen boven de markt hangen. Bij Agrimarkt lijkt de urgentie niet groot. “Er is nu ook voldoende klasse 1 beschikbaar en de prijzen zijn verbeterd. We kopen regionaal in en de pruimenteler van deze zomer zat al in ons leveranciersbestand”, zegt Wilfred van Elzakker, inkoopverantwoordelijke.

Aandacht voor verspilling is er nog wel bij Agrimarkt. “ZLTO heeft de leiding bij het traject om zulke partijen nog af te zetten. We praten met hen over een vervolg van de samenwerking, zoals deze zomer bij de droogte. Het gaat dan om het logistiek afstemmen om stromen naar de winkel te krijgen.”

Hele markt lastig

Dat een fijne partij Doyenné du Comice nu moeilijk verkoopbaar is voor meerdere telers, bevestigt Service2Fruit. “Er is nog vraag naar Doyenné aan het einde van het seizoen, maar de minder grove blijven vaak buiten beschouwing. Ik kan me goed voorstellen dat ze alles aangrijpen om afzet te vinden. De hele markt beweegt zich trouwens onder het gebruikelijke niveau. Daarbij kan ik me ook voorstellen dat er ontevredenheid is over de prijs voor product.”

Volgens Van Leeuwen heeft teeltbedrijf De Schipper in Wemeldinge een opbrengst van € 0,30 per kilo nodig om uit de kosten te komen. Op Service2Fruit wordt een andere Zeeuwse partij Doyenné aangeboden voor € 0,35 per kilo.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin