Doorgaan naar artikel

‘Aandacht voor aanpak pythium in komkommerteelt’

In de afgelopen jaren heeft de Nederlandse komkommerteler nog erg geluk gehad met zijn of haar bestrijding van pythium in de teelt. De teler kon namelijk nog altijd terugvallen op het ingrijpen met AAterra om de aantasting in de teelt zoveel mogelijk te beperken.

Zo nu en dan lukt het helaas alsnog niet om de pythium voldoende te controleren en zorgt dit voor behoorlijke schade in een teelt. Bij sommige telers blijft het bij enkele aangetaste planten, maar anderen hebben tot wel 15% schade. Planten vallen dan totaal weg en maken het de buurplanten qua klimaat ook zwaarder; dat zorgt voor die buurplanten ook voor een afname in plantkracht en toename in vatbaarheid.

Zomer- en herfstteelt extra uitdaging zonder AAterra

Met de aankondiging van het wegvallen van AAterra eind 2022 wordt met name de zomer- en herfstteelt een extra uitdaging. De planten poten met hoge temperaturen en instralingen, waarbij de mattemperatuur ook flink oploopt, lijkt niks ongewoons meer. Het is dus zaak om nu al nog meer zicht te krijgen op het probleem en om dit vooraf al zo goed mogelijk te voorkomen.

Seizoen analyseren en inspelen op het volgende

Noteer en filosofeer op dit moment al waar het dit seizoen beter had gekund en maak een praktisch plan voor seizoen 2021-‘22. Maak daarnaast de verdieping in mogelijke preventieve acties, alternatieven en probeer dit komend seizoen alvast te testen (op kleinere schaal). Ga daarbij ook de discussie aan met uw adviseur, toeleverancier(s) of binnen uw studieclub.

Met andere woorden: laat uzelf niet verrassen!

Share this

Afbeelding
Rens Smith

adviseur glasgroenten Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin