Doorgaan naar artikel

‘Aandacht doet groeien’

Helaas heb ik afgelopen periode moeten constateren dat wederom een aantal telers het bijltje erbij neer heeft gegooid. Niet vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd of het ontbreken van een opvolger. Nee, ondernemers die hun bedrijf goed op orde hadden, zagen er plotseling geen toekomst meer voor.

Schrijnend, en hoe is dat mogelijk? De belangrijkste reden is personeelsgebrek. Goed en gemotiveerd personeel vinden én houden, is een toenemend probleem. Nederlandse werknemers weigeren al decennia op onze bedrijven te werken, het blijkt ook steeds lastiger voldoende arbeidsmigranten aan te trekken. Waar leidt dit toe? Gaan we nog een grens verder, moeten we per direct alles robotiseren of gooien we het over een andere boeg?

Passie en interesse zijn het zaadje dat kan groeien tot beroepsgekte

Een zaadje is zo geplant. Dat geldt ook bij het wekken van interesse voor een beroep. Een van onze kinderen, hij is acht jaar, wil sinds dit voorjaar absoluut chef-kok worden. Het gebeurde op een gezellige middag, hij mocht een echte chef-kok helpen bij het maken van een groot aantal desserts voor een culinaire fietstocht.

Hoe simpel kan het zijn, zelfs voor werk in de horeca. Daar moet je – als in de agrarische sector – beroepsgek voor zijn, om te willen werken als een ander vrij is, vaak tot diep in de nacht. Maar als de passie en interesse er eenmaal zijn, zet dat alle bezwaren aan de kant.

Laat kinderen zien hoe en waar eten geproduceerd wordt

Hoe kunnen wij voor onze bedrijven zulke zaadjes planten? Om die passie en interesse te wekken voor het werken in een mooie sector als de onze? Ik ben er sowieso voorstander van kinderen zo veel en vroeg mogelijk kennis te laten maken met hoe groenten en fruit worden geproduceerd.

Zelf ben ik al jaren gecertificeerd deelnemer voor Klasseboeren en Boerderijeducatie Nederland. Ik geef op ons bedrijf lessen aan schoolklassen. Elk kind zou minstens één keer op een boerderij geweest moeten zijn, om te zien waar ons eten vandaan komt en hoe mooi ons beroep kan zijn.

Gezamenlijk in alle vormen de sector promoten

Ik snap dat niet elke ondernemer tijd, zin of ambitie heeft in educatie. Maar ondersteun degenen die dat wél willen. En blijf gezamenlijk onze sector promoten, in alle mogelijke vormen. Dat is net zo belangrijk als de zorg voor ons personeel en onze gewassen.

Wellicht staat die ene leerling later bij jou op het erf. Omdat ze met planten werken zo leuk zijn gaan vinden na dat bezoek bij jou of je collega. Pak zulke kansen, geef het aandacht en je zult ervan oogsten. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Ook de interesse voor werken en werkzaam blijven in onze prachtige sector.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janny Verschure-Trouw

Fruitteler in Raamsdonk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin