Vollegrond

Achtergrond

Markt: Strenge vorst en sneeuw goed voor preiprijzen

Aan het begin van deze week piekten de klokprijzen voor prei. In de loop van de week gingen de prijzen geleidelijk omlaag, maar ze zitten bij ZON en REO nog altijd boven de € 1,10 voor de meest gangbare sortering.

Nou is het niet alles goud wat er blinkt, relativeert een handelaar de huidige prijsvorming bij prei. Vorige week vrijdag was de gemiddelde klokprijs bij The Greenery voor de sortering Lang Wit € 1,22 per kilo, maar dat ging om kleine partijen omdat het merendeel via voorverkoop al voor 70 tot 80 cent per kilo verkocht was. Toch zien we deze week bij REO Veiling juist dat de prei in de voorverkoop tegen hogere prijzen wordt verhandeld. Het gaat daarbij bij REO wel om een fractie van de totale klokaanvoer. Tegen die iets hogere prijs staat het voordeel dat de koper verzekerd is van het door hem gewenste type fust. Bij ZON fruit & vegetables is het aandeel in de aanvoer van de voorverkoop ook klein, en liggen de voorverkoopprijzen op hetzelfde niveau als de klokprijzen.

Prijzen The Greenery

Op maandag 8 februari zette de stijgende prijstrend van vorige week bij The Greenery nog door. Toen werd voor de klok voor de sortering Lang Wit gemiddeld € 1,44 betaald. In de loop van deze week zakte de prijs geleidelijk naar € 1,12 op woensdag en tussen 95 cent en € 1,05 op donderdag.

Aanvoer The Greenery

Bij The Greenery was de totale aanvoer aan dikke sorteringen vorige week 1.556 eenheden, waarvan 750 Everest KKG, 462 I-1 EPS en 344 I-1 KKG. Deze week komt er in de dikke sortering alleen I-1 voor de klok, tot en met donderdag ging het om 1.110 eenheden. De aanvoer houdt hiermee min of meer gelijke tred met vorige week.

Prijzen ZON fruit & vegetables

Bij ZON lag het prijsniveau van de sortering Lang Wit Blok 1 tot halverwege vorige week tussen 70 en 78 cent per kilo. Op donderdag werd een prijsstijging ingezet met een gemiddelde prijs voor Blok 1 van € 1,03. Op vrijdag zette dat door tot € 1,20 en op maandag 8 februari werd voor de klok gemiddeld € 1,63 per kilo betaald. Ook bij ZON was daarna sprake van een dalende prijstrend naar gemiddeld € 1,11 op donderdag.

De voorverkoopprijs voor Blok 1 zitten bij ZON op een vergelijkbaar niveau als de klokprijzen. Op maandag werd in de voorverkoop € 1,53 tot € 1,66 per kilo betaald en op donderdag tussen € 1,08 en € 1,13.

Aanvoer ZON fruit & vegetables

In totaal werden vorige week op ZON iets meer dan 9.900 eenheden aangevoerd, waarvan 8.950 in Blok 1 en bijna 140 in de voorverkoop. Deze staat de totale aanvoer tot en met donderdag op bijna 8.000 eenheden, waarvan 7.000 in Blok 1 en 60 voorverkoop. Deze week zal de totale aanvoer daarmee op hetzelfde niveau uitkomen dan vorige week met een kleiner aandeel voorverkoop.

Prijzen REO Veiling

Bij REO steeg de klokprijs in de loop van de vorige week voor de sortering 3-4 FLMW van 78 cent per kilo op maandag naar € 1,17 op vrijdag. Op maandag 8 februari werd de tot nu toe hoogste prijs gerealiseerd van € 1,55. Op dinsdag zakte de prijs via € 1,39 op dinsdag en € 1,29 op woensdag naar € 1,16 op donderdag.

De prijs in de voorverkoop voor de sortering 3-4 FLMW was op maandag 8 februari € 1,66; op dinsdag € 1,43; op woensdag € 1,39 en op donderdag € 1,25.

Aanvoer REO

Vorige week maandag werd op REO bijna 364 ton losse prei aangevoerd tegen 369 ton deze week. Vorige week dinsdag was het ruim 32 ton tegen ruim 33 ton deze week. Vorige week woensdag iets meer dan 402 ton aangevoerd tegen iets meer dan 433 ton deze week. Op donderdag was het vorig week bijna 68 ton tegen ruim 105 ton deze week. Vorige week vrijdag kwam daar bij REO nog iets meer dan 403 ton bij. Bij REO zal de aanvoer deze week dan ook hoger uitkomen dan vorige week.

Op maandag was de hoeveelheid voorverkoop 26 ton in de sortering 3-4. Op dinsdag was dat 10 ton, op woensdag 38,5 ton en op donderdag 16 ton.

Lees verder onder de foto

Perceel prei eerder deze week. - Foto: Joost Stallen
Perceel prei eerder deze week. - Foto: Joost Stallen

Vooralsnog gunstig vooruitzicht

Aangezien de winterse omstandigheden nog even zullen voortduren, valt te verwachten dat de prijzen voorlopig op een goed niveau zullen blijven. Vanwege de voorraden zal er op de korte termijn ook geen gebrek aan prei zijn. Wel is het afwachten hoe de al afgedekte, op het laatste moment nog afgedekte, of na de sneeuw en vorst alsnog afgedekte prei er doorheen zal komen. Afhankelijk daarvan is het afwachten hoeveel schoningswerk, en daarmee extra kosten, deze prei met zich mee zal brengen en tegen welke prijzen die dan geleverd gaat worden.

Prei in de supermarkt

Uit de cijfers van supermarktscanner.nl blijkt dat de prijs bij Albert Heijn nog steeds niet aan verandering onderhevig is, AH rekent ook deze week 59 cent per stuk. Bij Plus is de prijs na een actieweek van 33 cent weer terug op het oude niveau van 55 cent. Jumbo zit sinds de tweede week van januari op 59 cent en dat is deze week onveranderd gebleven. Ook Dekamarkt rekent deze week 59 cent en de ketens Dirk en Vomar houden het op 54 cent per stuk. De Coop heeft deze week weer een actieweek met een prijs van 33 cent.

Prognose: aanhoudend goede prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.