Home

Nieuws

‘Weg met dure effectiviteitseis groene middelen’

Sjaak van der Tak roept minister Schouten op tuinders met groene ambities niet in de weg te zitten met nodeloze regels.

De voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, Sjaak van der Tak, doet die oproep vandaag in een groot opinie-artikel in Trouw.

Het opinie-artikel van Sjaak van der Tak in Trouw. - Foto: Ton van der Scheer
Het opinie-artikel van Sjaak van der Tak in Trouw. - Foto: Ton van der Scheer

Van der Tak plaatst vraagtekens bij nut en noodzaak van de eis om de effectiviteit van huis-tuin-en-keukenmiddelen van de zogeheten RUB-lijst op wetenschappelijke wijze aan te tonen. Als deze middelen – zoals melk gebruikt om virusverspreiding in paprika tegen te gaan – aantoonbaar niet schadelijk zijn voor mens en milieu, laat dan de tuinder zelf maar uitmaken of gebruik ervan al dan niet zinnig is. Eind juni echter heeft het Ctgb de lijst bekendgemaakt van de middelen waarvoor per oktober 2019 een dergelijk uitgebreid en dus duur effectiviteitsbewijs geleverd moet zijn.

Eisen aan groene gewasbescherming

Zwaarwegender nog zijn Van der Taks bezwaren tegen de eisen die in Europa worden gesteld aan groene gewasbeschermingsmiddelen. Terwijl in bijvoorbeeld de Verenigde Staten boeren en tuinders veel meer ruimte krijgen om met deze groene middelen te experimenteren, belemmeren hier de ingewikkelde en kostbare toelatingsprocedures de markttoegang.

Innovatieve bedrijven verhuizen naar VS

Glaskracht ziet daarin ook een ander gevaar. ‘Voor innovatieve producenten zoals Koppert Biological Systems is de verleiding groot om ontwikkeling, productie en primaire toelatingen te verhuizen uit Nederland en Europa en te verhuizen naar landen als de VS’, waarschuwt Van der Tak.

“Wat ons betreft moet minister Carola Schouten van Landbouw zich in Europa sterker maken voor onze tuinders en hun groene ambities”, besluit de glastuinbouwvoorman. De gewezen CDA-burgemeester van de gemeente Westland voegt daar aan toe: “Het zou goed zijn wanneer de politiek vanuit een houding van vertrouwen beter aansluit bij het ondernemerschap van onze boeren en tuinders, want zij hebben samen ontzettend veel kennis over wat werkt en wat niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.