Home

Nieuws 1 reactie

Extreme droogte: oogst in gevaar

In sommige landbouwgebieden is de oogst van groente, fruit en akkerbouwgewassen in gevaar.

De Baltische Staten, delen van Polen en Duitsland en (delen) van de Benelux en Frankrijk hebben te maken met soms extreme droogte waarbij in sommige gebieden de begroeiing verschrompelt.

In enkele landbouwgebieden is de graan- en grasoogst in gevaar, zo analyseert het Europese Copernicus European Drought Observatory (EDO), dat de droogte in de gaten houdt.

Artikel gaat verder onder de foto.

Deze bodemvochtindicator van de EU maakt duidelijk waar het droog is.In de oranje- en roodgekleurde regio’s is het bodemvochtgehalte lager dan normaal.

Hogedrukgebied

In het jongste rapport van 16 juli schrijft EDO dat een vasthoudend hogedrukgebied de oorzaak is van het zonnige en droge weer van de afgelopen maanden. In Scandinavië bouwt het neerslagtekort zich al op sinds maart.

Zuid-Nederland en België worden de afgelopen maand net als delen van Engeland en Ierland, Duitsland en Polen geteisterd door extreme droogte.

Roep om steun

In alle getroffen landen is er zorg over de oogstopbrengst, met name over de graanopbrengst in de Baltische staten, de fruit- en groenteopbrengst in continentaal Europa en de tarweoogst op de Britse eilanden. Landbouworganisaties hebben al om steun gevraagd.

Eén reactie

  • Gerard Vriend

    Het is treurig om door west Europa te rijden op dit moment, toch is er ook hoop. Zoals ik regelmatig hier en daar laat vallen zullen de Europeese landen samen dit soort problemen aan moeten pakken. Afgelopen winter viel er veel water en overstroomden de rivieren hier en daar. Dat water zal in de toekomst in de hoger gelegen gebieden kunnen en moeten worden vastgehouden. Niet in de vorm van Sneeuw want daar is het te warm voor geworden. Maar in de vorm van water met stuwmeren. Helaas is men met andere zaken bezig. Het markermeer wordt ingepoldert. weer 1000 hectare minder wateropslag. Waar gaat de overheid die terug graven? En waarom heeft men niet tijdig het water in de meren verhoogt? Het is al tijden droog. Nu ineens gaan de sluizen in de afsluitdijk niet meer open. efin, beter laat als nooit luid het gezegde.

Of registreer je om te kunnen reageren.