Home

Nieuws

Lagere straffen in grote oude fraudezaak kas

De Rechtbank Rotterdam heeft na ruim 10 jaar uitspraak gedaan in een grote fraudezaak rondom uitzendbureaus en een tomatenbedrijf in het westen van het land.

Door vormfouten en de te lange gerechtelijke procedure is aan de verdachten uit het teeltbedrijf en uitzendbureaus een veel lagere straf toegekend dan geëist. Het teeltbedrijf krijgt een boete opgelegd van €100.000 wegens onder meer valsheid in geschrifte. Het bedrijf is vrijgesproken van het georganiseerd inzetten van illegalen in de kassen in de periode 2003-2006.

Uitkeringsfraude

De zaak draait om het vervalsen van administratie bij uitzendbureaus, waardoor belasting is ontdoken, maar ook dat uitkeringsgerechtigden konden werken en de uitkering behouden. Ook werden verklaringen opgesteld waardoor recht op werkeloosheidsuitkeringen ontstond. Hoewel de verdachte de verantwoordelijkheid voor personeel op het teeltbedrijf had uitbesteed aan een medewerker, is deze toch verantwoordelijk voor de strafbare feiten op het teeltbedrijf.

Lagere straf

Bij een andere verdachte van het ingehuurde uitzendbureau oordeelde de rechter dat deze feiten zouden moeten leiden tot een gevangenisstraf, maar door de vormfouten en lange duur van het proces komt de rechter ook hier tot een lagere straf. Uit de uitspraak blijkt dat het teeltbedrijf eerder is vrijgesproken van het gebruik van koppelbazen en tewerkstelling van illegalen. In het voorjaar van 2005 is het bedrijf geobserveerd door opsporingsdiensten voor deze zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.