Home

Nieuws

Interpolis: 'Verhoging premie door hagelschade onvermijdelijk'

De enorme hagelschade in Zuidoost-Nederland zal zeker voor verhoging van verzekeringspremies zorgen. Dat is de verwachting van Willem Snoeker van verzekeraar Interpolis.

De totale schade aan glastuinbouwbedrijven in Someren en omgeving zal inderdaad wel eens naar de €100 miljoen kunnen stijgen, voorziet sectormanager agro Snoeker. "Voor alleen de klanten van Interpolis schatten we nu, nadat we alle bedrijven een eerste keer hebben bezocht, een bedrag in van €70 miljoen euro."

De hagelschade van vorig jaar in de Bommelerwaard had al een discussie veroorzaakt over de vraag of die tweede grote schade in twee jaar nog een incident kon worden genoemd of als trend moest worden beschouwd. "De derde – nog veel grotere – schade in drie jaar geeft een duidelijk antwoord", aldus Snoeker. Hij ziet voor komend jaar een verhoging van de premie of van het eigen risico als onvermijdelijk.

Drie kwart vervolgschade

Bij de schatting van de schade in Someren en omgeving gaat Interpolis uit van een verhouding tussen technische schade aan de kas en gewas- en vervolgschade als gevolg daarvan van 1 staat tot 3. Snoeker: "Dat was bij de hagelschade van vorig jaar ook zo. Van de 20 miljoen schade was 15 miljoen vervolgschade."

Het is volgens de verzekeraar niet uit te sluiten dat de vervolgschade nu hoger nog zal oplopen. Kassenbouwers hebben nu door de aantrekkende markt voor nieuwe kassen vollere agenda's dan vorig jaar in augustus en september. Daardoor kan het nog langer duren voor alle getroffen kassen dicht zijn en weer bedrijfsklaar.

Constructieschade

In het algemeen lijkt de schade aan de kasconstructie mee te vallen. "Met de dragende constructie van de kassen is niks aan de hand. En de goten hebben meestal ook geen schade." Gehard glas heeft aan de randen van de bui minder schade dan conventioneel glas. In de kern van de bui was echter niets tegen de hagel bestand.

Of registreer je om te kunnen reageren.