Home

Nieuws

The Greenery: samenwerking coöperaties mogelijk

Steeds vaker zal export naar het buitenland gepaard gaan met samenwerking met telers op die markten.

Dat stelt topman Ton Wortel van The Greenery in het weekblad Groenten&Fruit. Dat kan leiden tot samenwerkingsvormen met buitenlandse coöperaties, stelt hij. "We benaderen buitenlandse telers, of kennen Nederlandse leden die telers kennen. We stimuleren ook Nederlandse telers om productie in het buitenland te beginnen in landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal of Italië. Ik denk dat die ontwikkeling van relaties met lokale telers aan het begin staat. Ik sluit niet uit dat hier andere samenwerkingsvormen uit ontstaan met coöperaties."

Voor het eerst in negen maanden heeft Wortel zijn plannen aan de pers gepresenteerd. In het Financieele Dagblad zegt Wortel maandag dat de recente verkoop van bedrijfspanden in Barendrecht en Brede de solvabiliteit sterk verbetert. Met een solvabiliteit van 30 procent zal de The Greenery eind dit jaar uit bijzonder beheer treden, verwacht de afzetorganisatie.

Volgens Wortel moet de waarde van het lidmaatschap duidelijker worden door een hogere uitbetaalprijs. Bij de afzetorganisatie was niemand beschikbaar om die uitspraak toe te lichten. Voorheen had de afzetorganisatie een coöperatiedoelstelling voor de hoogste uitbetaalprijs, maar die is eerder losgelaten. In het jaarverslag over 2014 schrijft de afzetorganisatie een marktconforme uitbetaalprijs na te streven.

Of registreer je om te kunnen reageren.