Home

Nieuws

Ophef over uitspraak moestuin naast pensioen

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken adviseert mensen om - naast pensioen - ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken, zoals de moestuin.

"Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op. Of een eigen huis. Als de hypotheek is afbetaald kun je prima van je AOW leven." Klijnsma zei dat zaterdag in het Algemeen Dagblad.

Een woordvoerder van Klijnsma liet zaterdag aan de NOS weten dat de staatssecretaris geen oproep heeft gedaan om een moestuin te beginnen. "Ze heeft het slechts als voorbeeld gegeven, naast het voorbeeld van een eigen huis, om na te denken over andere vormen van oudedagsvoorziening."

Via sociale media reageerden veel mensen zaterdag als door een wesp gestoken. SP-Kamerlid Ulenbelt heeft de uitspraak aangemeld voor het Vragenuurtje komende dinsdag. Volgens Ulenbelt is Klijnsma "echt de weg kwijt" en zet ze met haar uitspraken "de bijl aan de wortels van het collectieve pensioenstelsel". Ook CDA-Kamerlid Omtzigt zegt dat Klijnsma "een beetje de weg kwijt is". Abvakabo-voorzitter Van Brenk noemt het een drama, "graag iemand met verstand van pensioenen", schrijft de NOS op basis van die twitterberichten.

Klijnsma benadrukt in het AD dat het pensioen in Nederland goed is geregeld en dat het kabinet dat ook graag zo wil houden.

Komende week gaat het wetsvoorstel over de nieuwe pensioenregels naar de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.