Home

Nieuws laatste update:31 jan 2013

Asscher: 'Uitzendbranche huilt krokodillentranen'

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt dat de uitzendbranche krokodillentranen huilt over de oneerlijke concurrentie door bureaus die Poolse werknemers goedkoop in Polen verlonen. “Ze hebben nog een jaar de tijd hun certificering zelf op orde te krijgen, daarna doet de overheid het.”

Op werkbezoek in het Westland liet vicepremier Asscher woensdagmiddag weten dat de deadline van 1 januari 2014 'keihard' is. “Als het dan nog steeds niet klopt, dan voeren we weer een vergunningenstelsel in en het is de branche zelf die opdraait voor de kosten van controle. De bureaus en de tuinders vragen om een gelijk speelveld, maar op die manier wordt het ook wel een duurder speelveld.”

Asscher denkt dit voorjaar al met zijn Poolse collega-minister van Sociale Zaken een contract te kunnen sluiten om een einde te maken aan het goedkoop verlonen van Polen die in Nederland werken, tegen het Poolse minimumloon en de Poolse sociale premies. “Dat is niet fair. Op die manier weten we zeker dat Nederlandse werkzoekenden er nooit meer aan te pas komen.”

Race naar het putje

Tegelijk met het overleg dat nu op ambtelijk niveau in Polen wordt gevoerd, zet Asscher de schijnconstructie op de agenda van de Europese Commissie. “Als we dit toelaten, dan leidt dat tot een race naar het putje en het sociaal niveau van Bulgarije voor de hele Europese Unie.”

Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland en tomatenteler Leo van der Lans juichen Asschers maatregelen tegen de schijnconstructie toe. Van der Lans: "Ik heb het zelf drie kwart jaar geleden aangekaart, met de vraag 'mag het?' en als het mag, willen we het? Want het is slecht voor het imago, maar als iedereen het doet, dan moet je mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.