Home

Nieuws

‘Discussie telersverenigingen over GMO’

Binnen telersverenigingen is discussie ontstaan over nieuwe voorwaarden voor GMO-subsidie: telers mogen zich niet meer bemoeien met de afzet van product en vooral niet met de prijsvorming.

Het Productschap Tuinbouw moet die richtlijn controleren en bevestigt dat er onrust is in de sector over deze maatregel die afgeleid is van Europese wetgeving.

Goed ingelichte bronnen stellen zelfs dat binnen verenigingen gediscussieerd is over het afzien van de subsidie. Het PT kan dat niet bevestigen. “Er hebben zich geen verenigingen afgemeld voor GMO-erkenning.”

Telersverenigingen reageren in een officiële reactie alsof er niets veranderd is, maar op basis van andere bronnen blijkt dat de maatregel veel stof doet opwaaien. “We worden nu dom gehouden bij de verkoop, aldus een teler.”

Bonenteler Cor van Staalduinen stelt in een column in Groenten & Fruit vrijdag dat telers gewoon inspraak moeten eisen van de afzetorganisatie.

Er zijn genoeg grote telersorganisaties waarbij telers een grote rol spelen in het verkoopproces. Deze bedrijven zullen mogelijk wijzigingen moeten aanbrengen in hun bedrijfsstrategie.  GMO wordt door velen gezien als een belangrijke reden voor bundeling. Als GMO voor deze organisaties wegvalt, kan dat ook tot versnippering leiden, vreest een ingewijde.

Stichting Stap heeft al gesprekken met het ministerie gevoerd over de nieuwe voorwaarden van de GMO-uitvoering. Die voorwaarden druisen namelijk in tegen de doelstellingen van Stap.

Of registreer je om te kunnen reageren.