Home

Nieuws

PVV en SGP uiten zorgen over GMO

De PVV- en SGP-fracties in de Tweede Kamer willen duidelijkheid van staatssecretaris Co Verdaas over de situatie van telers in GMO-verband.

Landbouwwoordvoerder Dion Graus (PVV): “Zij weten niet meer waar zij op het vlak van gmo-waarden aan toe zijn en dreigen uit de producentenvereniging te stappen. Telers mogen geen regie voeren op de afzet, terwijl ze wel groter worden, meer marktgericht zijn gaan denken en graag meer invloed op de afzet willen hebben. Bovendien worden zij wel zes keer gecontroleerd.” Graus zei dat in het overleg landbouw vorige week. Graus gaat niet mee met eerdere sussende uitspraken van Verdaas:  “Vorige week heb ik de staatssecretaris nog gevraagd naar de verschillende interpretaties van de regels. Toen zei hij dat het allemaal wel meeviel, maar dat is dus niet zo.”

Verdaas zegde toe om dieper in het probleem te duiken. Zijn focus lijkt daarbij echter niet op de telers, maar het voorkomen dat Nederland opnieuw een boete moet betalen vanwege de uitvoering van de GMO. Vorig jaar legde de Europese Commissie Nederland een boete op van 22 miljoen euro. “Ik zal nagaan of het 'm zit in de regelgeving, in de uitvoering of in de complexiteit en ik zal bezien hoe wij met de sector afspraken kunnen maken om dat in de toekomst te vermijden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.