Home

Foto & video

Vertical farming in beeld: ‘boeren’ zonder daglicht

Fotograaf Teake Zuidema dingt met een fotoserie over vertical farming mee naar de Zilveren Camera. De in de Verenigde Staten woonachtige Nederlandse fotograaf vertelt over het belang van vertical farming – en zijn fotoserie.

Volgens Zuidema schetst de fotoserie een beeld van het onderzoek dat in Nederland en de Verenigde Staten wordt uitgevoerd om groenten en kruiden binnenshuis en dichtbij de consumenten te laten ontkiemen. Ze groeien onder kunstlicht geproduceerd door ledlampen. “De onderzoekers hebben zo de mogelijkheid alle factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van de planten te controleren en te onderzoeken waaronder licht, luchtvochtigheid, voeding, stikstofgehalte. In de afgesloten ruimtes is het ook mogelijk planten te laten groeien zonder gebruik van pesticiden en kunstmest.”

Ontwikkeling ‘paarse’ tuinbouw

De boeren die deze technologie gebruiken, zijn volgens de fotograaf niet langer afhankelijk van de grillen van weer, klimaat, bodemgesteldheid en andere factoren die ze niet in de hand hebben. Zuidema: “De ontwikkeling van deze ‘paarse’ tuinbouw is uitermate belangrijk. Door de groeiende wereldbevolking en de negatieve effecten van klimaatsverandering zal de landbouw in de komende decennia veel meer voedsel moeten produceren met veel minder inputs van water, grond en chemicaliën. Onderzoekers proberen nu methoden te vinden om met zo weinig mogelijk watts (energie) zoveel mogelijk gezonde groenten te produceren.”

Lees ook: De hippe niche van vertical farming

Foto

 • Daniel Malechuk is CEO van Kalera, momenteel het grootste bedrijf op het gebied van vertical farming in de wereld. Hij inspecteert hier een nieuwe farm van zijn bedrijf in Atlanta waar vier soorten sla groeien in stellingen van vijf etages. - Foto's: Taeke Zuidema

  Daniel Malechuk is CEO van Kalera, momenteel het grootste bedrijf op het gebied van vertical farming in de wereld. Hij inspecteert hier een nieuwe farm van zijn bedrijf in Atlanta waar vier soorten sla groeien in stellingen van vijf etages. - Foto's: Taeke Zuidema

 • In de vertical farm van Kalera in Atlanta groeien alle planten op water. Het water bevat de optimale verhouding aan voedingstoffen voor de planten. Er worden geen pesticiden en geen kunstmest gebruikt.

  In de vertical farm van Kalera in Atlanta groeien alle planten op water. Het water bevat de optimale verhouding aan voedingstoffen voor de planten. Er worden geen pesticiden en geen kunstmest gebruikt.

 • Een medewerker van Kalera laat een bak met pas geoogste kroppen sla zien. Kalera verkoopt de kroppen met de wortels er nog aan, zodat ze langer vers blijven. Op deze boerderij wil het bedrijf jaarlijks 10 miljoen kroppen sla oogsten.

  Een medewerker van Kalera laat een bak met pas geoogste kroppen sla zien. Kalera verkoopt de kroppen met de wortels er nog aan, zodat ze langer vers blijven. Op deze boerderij wil het bedrijf jaarlijks 10 miljoen kroppen sla oogsten.

 • De zaden voor slaplantjes ontkiemen onder een paarsachtig licht in een speciale hiervoor ontwikkelde voedingsbodem in een vertical farm van de firma Kalera in Atlanta, Georgia.

  De zaden voor slaplantjes ontkiemen onder een paarsachtig licht in een speciale hiervoor ontwikkelde voedingsbodem in een vertical farm van de firma Kalera in Atlanta, Georgia.

 • Aardbeien groeien onder toezicht van plantenexpert Stefan van der Voort en onder paars licht in een groeicel van Signify in het Grow Wise Centrum in Eindhoven. Signify ontwikkelt en verkoopt complete systemen voor vertical farming.

  Aardbeien groeien onder toezicht van plantenexpert Stefan van der Voort en onder paars licht in een groeicel van Signify in het Grow Wise Centrum in Eindhoven. Signify ontwikkelt en verkoopt complete systemen voor vertical farming.

 • Ondanks alle meetinstrumenten en computers blijven 'groene vingers' noodzakelijk om de gezondheid van planten te beoordelen. Stefan van der Voort inspecteert hier de aardbeien die groeien in een groeicel van Signify.

  Ondanks alle meetinstrumenten en computers blijven 'groene vingers' noodzakelijk om de gezondheid van planten te beoordelen. Stefan van der Voort inspecteert hier de aardbeien die groeien in een groeicel van Signify.

 • Leo Marcelis is hoogleraar Horticulture and Product Physiology aan Wageningen University and Research. Tevens is hij een internationaal expert op het gebied van kastuinbouw en verticale (indoor) landbouw. Hier inspecteert hij slaplantjes in een groeicel.

  Leo Marcelis is hoogleraar Horticulture and Product Physiology aan Wageningen University and Research. Tevens is hij een internationaal expert op het gebied van kastuinbouw en verticale (indoor) landbouw. Hier inspecteert hij slaplantjes in een groeicel.

 • Student Stijn Verwey voert slablaadjes die in een cel van Wageningen UR zijn gegroeid, door een scanner. Die meet precies de grootte van het bladoppervlakte.

  Student Stijn Verwey voert slablaadjes die in een cel van Wageningen UR zijn gegroeid, door een scanner. Die meet precies de grootte van het bladoppervlakte.

 • Plantenexpert Stephan David bevrucht met een penseel een aardbei in een groeicel van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. In de groeicel laat hij aardbeienplantjes onder verschillende soorten en kleuren licht groeien. Sommige kleuren zijn goed voor een snelle groei, andere voor een hoger vitaminegehalte.

  Plantenexpert Stephan David bevrucht met een penseel een aardbei in een groeicel van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. In de groeicel laat hij aardbeienplantjes onder verschillende soorten en kleuren licht groeien. Sommige kleuren zijn goed voor een snelle groei, andere voor een hoger vitaminegehalte.

 • Michiel Peters is directeur van PlantLab, het grootste indoor faming bedrijf in Nederland. Hij poseert hier naast het reservoir waarin het bedrijf hydroponisch basilicum laat groeien.

  Michiel Peters is directeur van PlantLab, het grootste indoor faming bedrijf in Nederland. Hij poseert hier naast het reservoir waarin het bedrijf hydroponisch basilicum laat groeien.

 • Een medewerker van PlantLab Amsterdam haalt een bak met basilicum uit het water en draagt deze naar de machine die de wortels er afsnijdt. Daarna zijn de planten gereed voor de verkoop. Wassen is niet nodig.

  Een medewerker van PlantLab Amsterdam haalt een bak met basilicum uit het water en draagt deze naar de machine die de wortels er afsnijdt. Daarna zijn de planten gereed voor de verkoop. Wassen is niet nodig.

 • Bakken met basilicum drijven als op een lopende band door een waterreservoir, onder paarse ledverlichting van PlantLab's Plant Paradise in Amsterdam. De stekjes worden aan de ene kant van het reservoir te water gelaten om er na twee weken aan de andere kant uit te komen als volwassen planten.

  Bakken met basilicum drijven als op een lopende band door een waterreservoir, onder paarse ledverlichting van PlantLab's Plant Paradise in Amsterdam. De stekjes worden aan de ene kant van het reservoir te water gelaten om er na twee weken aan de andere kant uit te komen als volwassen planten.

Teake Zuidema

Of registreer je om te kunnen reageren.