8 reactieslaatste update:2 okt 2012

Een STAP te ver?

Pieternel Bouwman - van Velden
‘In de glastuinbouw ging het in dertig jaar niet zo slecht’ kopt de Volkskrant afgelopen zaterdag. Eindelijk een analyse van een landelijke krant, maar wel een paar jaar te laat.

Het is een ontluisterende analyse die Volkskrant-journalist Gerard Reijn heeft opgetekend uit de mond van telers en vertegenwoordigers van banken. De oorzaken van al die ellende komt ruimschoots aan bod in dit verhaal, maar blijven deels ook buiten schot. De glasgroentesector is qua rentabiliteit afgegleden naar een dieptepunt, waarbij LTO Nederland zelfs verwacht dat er komend jaar 100 ha paprika’s minder zal worden geplant.

Wat mij in het bijzonder treft is dat deze analyse er al drie jaar ligt en dat de landelijke pers dit onderwerp grotendeels links heeft laten liggen. Alleen de Ehec-crisis was aanleiding voor landelijke aandacht, maar zodra de producten weer veilig bleken verschoof die al snel naar andere zaken. Dat ondertussen de persoonlijke verhalen van alle ondernemers steeds schrijnender worden valt niet of nauwelijks op. Het verdriet van de tuinder die na dertig, veertig jaar ondernemen eindigt in een huurwoning op het dorp en zijn zuur bijeen gespaarde eigen vermogen zag verdampen vergeten we het liefst snel. Hoeveel Nederlanders vermoeden dat een aanzienlijk deel van de tuinders dat nog door mag gaan een inkomen heeft dat tegen het minimum aan schuurt?

Gelatenheid

Maar verreweg het meest confronterende aan dit verhaal is de gelatenheid waarmee STAP-bestuurders Jan Zegwaard en Johan Reedijk de impasse in de afzetsituatie beschrijven. Zij wijzen op de posities die de bestuurders van de telersverenigingen inmiddels hebben ingenomen en met kletterende geweien verdedigen. Er tekent zich een soort moedeloosheid af, na een jaar van plannen smeden, intensief praten en onderhandelen. In het midden blijft of dit de werkelijke situatie is of de interpretatie van de journalist.

Is dit dan het einde van een mooi, vanuit tuinbouwondernemers zelf voortgekomen, initiatief? Of is dat te kort door de bocht en valt er nog iets goeds te verwachten op korte termijn? Begrijp me niet verkeerd: ik hoop op het laatste, want STAP is toch meer dan cursuscentrum voor ondernemers die zich bij willen scholen in marketing.

Nieuwe plannen

Ondanks deze situatie liggen er bij de agrarische banken weer nieuwe investeringsplannen van tuinders te wachten op een akkoord. Dat zijn dan plannen van ondernemers die hun zaakjes wel op orde hebben, is het steevaste antwoord van de bankiers. The show must go on, het glas moet vervangen, de innovatie moet doorgaan.

Laatste reacties

 • E.J. Bos

  Pieternel,

  Inderdaad geen leuke verhalen. De situatie is schrijnend. Je gunt het geen enkele ondernemer. Na jaren veelal hard werken je bedrijf in rook zien opgaan door veelal hoge lasten en slechte prijsvorming.
  Zodra het in de bouwsector slecht gaat is het direct op het journaal aan de orde. Hebben de transporteurs het slecht dan zien we dat ook. Maar schijnbaar is de innovatie sector de tuinbouw (nog) niet belangrijk genoeg. Je leest en ziet er maar weinig van.

  Maar is dat ook niet een beetje een mentaliteit? Zijn we als tuinbouw ook niet uit ons kassen (lees schulp) gekropen? Als het niet of nauwelijks naar buiten wordt gebracht zal er ook weinig aandacht aan besteed worden. Blijft de vraag of dat deze sector zal redden? Het is wel een onderdeeltje waar aandacht voor moet komen.

  De economische situatie is slecht op dit moment. Niet alleen voor de tuinbouw maar ook andere sectoren. Dat heeft een oorzaak. Die is naar mijn idee niet zo maar aan te wijzen omdat er meerdere factoren zijn die daar in mee spelen, dat is trouwens een andere discussie. Nu wil ik niet gaan afschuiven want ook de sector zelf, lees de ondernemers, hebben liggen slapen. Veelal alleen door kostprijs gedreven en niet tijdig inspelen op ontwikkelingen is in mijn ogen een van de oorzaken voor een aantal bedrijven. Ondernemen is nu eenmaal ook blijven ondernemen en tijdig de juiste, soms harde, maatregelen nemen.

  Dus de show gaat en moet ook verder gaan.

 • Pieternel van Velden

  Er komen bij mij veel reacties binnen op deze blog. Het blijkt voor veel mensen moeilijk om openlijk te reageren, omdat mensen nu eenmaal niet te koop lopen met hun zorgen, maar ook met het oog op negatieve reacties van anonieme reageerders. Voor beide argumenten heb ik begrip.

 • Pieternel van Velden

  In memoriam voor de tuinbouw? Een overpeinzing aan de hand van het nieuws dat mij gisteren bereikte dat Van Dijk Harmelen is gestopt. <>

 • C.N. AMMERLAAN

  De situatie in de tuinbouw is slecht, maar niet onoplosbaar. Veel bedrijven in zwaar weer hebben niet alle mogelijkheden om te reorganiseren benut. Het kan beter qua ondernemerskwaliteit en qua inzet van middelen. Het kan beter qua productkwaliteit en qua marketing.
  Zeker de in de laatste 4-6 jaar nieuw gebouwde ondernemingen hebben baat bij vreemde ogen, die kritisch kijken en met de ondernemer praten. Op zoek naar de echte oorzaak van de problemen op het bedrijf.

 • Andreas Hofland

  Beste Pieternel, STAP gaat zeker verder, zeker niet bij de pakken neer zitten en doet (misschien nu nog op de achtergrond) veel meer dan alleen cursussen geven. Meer informatie is te vinden in de meest recente STAP nieuwsbrief en hier <>

 • Pieternel van Velden

  Andreas,

  Wie zegt dat ik bij de pakken neer zit? Het was de toon van het Volkskrantartikel, dat alleen over oorzaken repte, niet over kansen. Ik beschouw het als mijn taak om af en toe te prikkelen.

  Maar prikkelen alleen zou wel erg gemakkelijk zijn, dus draag ik op mijn manier mijn steentje bij. Achter de schermen werken we met een groepje enthousiaste ondernemers samen in de TuindersRaad, vanuit de gedachte dat de oude structuren failliet zijn. Nieuwe ondernemers zullen opstaan en hun kansen grijpen. Die kansen zijn er niet uitsluitend voor de 'grote' ondernemers, maar ook voor tuinders die niet zijn meegegaan in schaalvergroting. Sterker nog; ze vullen elkaar aan.

  Zodra de plannen concreter worden zullen we daar zeker mee naar buiten komen.

 • Pieternel van Velden

  Andreas,

  Wie zegt dat ik bij de pakken neer zit? Het was de toon van het Volkskrantartikel, dat alleen over oorzaken repte, niet over kansen. Ik beschouw het als mijn taak om af en toe te prikkelen.

  Maar prikkelen alleen zou wel erg gemakkelijk zijn, dus draag ik op mijn manier mijn steentje bij. Achter de schermen werken we met een groepje enthousiaste ondernemers samen in de TuindersRaad, vanuit de gedachte dat de oude structuren failliet zijn. Nieuwe ondernemers zullen opstaan en hun kansen grijpen. Die kansen zijn er niet uitsluitend voor de 'grote' ondernemers, maar ook voor tuinders die niet zijn meegegaan in schaalvergroting. Sterker nog; ze vullen elkaar aan.

  Zodra de plannen concreter worden zullen we daar zeker mee naar buiten komen.

 • H van der Krogt

  Beste Kees, waar baseer je die uitspraak op?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.