Glas

Nieuws

EZ: Na paprika, ook tomaat naar China

De Nederlandse overheid voert de inspanningen op om meer Nederlandse groente en fruit buiten de EU af te zetten, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een kamerbrief.

Het gaat met name om tomaat, paprika, appels en peren. Het onderhandelingsproces met China over markttoegang voor Nederlandse paprika's bevindt zich in een vergevorderd stadium. Het streven is om de export van paprika's naar China in de loop van dit jaar mogelijk te maken. Met China is tevens afgesproken om het markttoegangproces voor appels en tomaten te starten.

Voor fruit zijn de eerste resultaten al geboekt.  Zo hebben China en Brazilië recent de grens geopend voor Nederlandse peren. China en Brazilië zijn samen goed voor een geschatte exportwaarde van Nederlandse peren van ruim 15 miljoen euro per jaar.

Daarnaast is het proces voor markttoegang voor appels en/of peren voortgezet in de Verenigde Staten en gestart in Mexico, Colombia, Vietnam, Zuid-Afrika en India.

Of registreer je om te kunnen reageren.