Glas

Nieuws

Sanering kassen valt duurder uit

Gemeentes die glastuinbouwbedrijven saneren zijn in enkele gevallen vele miljoenen euro's extra kwijt.

Dat is het gevolg van de risico's die ze lopen voor het bouwen van compensatiewoningen. Dat blijkt uit een evaluatie van de Ruimte-voor-Ruimte regeling in de provincie Zuid-Holland. Veelal wordt het afbreken van kassen deels gefinancierd door ontwikkeling van nieuwe woningen, maar veel gemeentes hebben de risico's van ontwikkeling op zich genomen. De ingestorte woningmarkt heeft daardoor tot miljoenen extra compensatie geleid. Dat schrijven onderzoekers van het bureau Agrimaco in hun analyse van een zestal saneringsprojecten in Zuid-Holland.

Van de ongeveer 750 geplande toegekende vergunningen voor woningen zijn er nog slechts enkele tientallen ontwikkeld. De waarde van die woningen is ook gedaald en vaak draaien gemeentes daarvoor op. Momenteel wordt door het tegenvallende resultaat voor de woningen door de gemeente Nieuwkoop een negatieve uitkomst van 20 miljoen euro verwacht, bij de gemeente Brielle 10 tot 15 miljoen euro. Daar blijft ook de uitgifte van grond in een concentratiegebied achter.

fysiek

De provincie Zuid-Holland heeft sinds 2002 beleid ontwikkeld voor de sanering van verspreide glastuinbouw. Sinds 2007 heeft de provincie voor 27 miljoen euro aan subsidies verstrekt. Daarvoor zijn voor 232 hectare fysiek glas afspraken voor sanering gemaakt. Daarnaast heeft de provincie afspraken gemaakt voor de toepassing van ruimte voor ruimte zonder subsidie waarmee het totaal op 258 hectare komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.