Glas

Nieuws laatste update:17 dec 2013

EU-experts bespreken crisis tomatenmarkt

In het Europese beheerscomité groente en fruit hebben experts recent marktgegevens van de tomatenmarkt gedeeld en besproken.

Het zou tot nieuwe inzichten op de crisis op de tomatenmarkt moeten leiden. In Zuid-Europa bleek de productiestijging in Italië tot marktverzadiging te leiden en slechte Spaanse zomerprijzen. De hoge temperaturen in september en oktober leidde daarbij opgeteld nog tot snellere rijping. Tegelijkertijd was ook de temperatuur in Nederland en België hoger, waardoor de productie hier kon blijven doorgaan, terwijl die normaal in deze periode al beëindigd is. Ook is sprake van meer seizoensverlenging in het Noorden door  technologische evoluties.

De experts benoemden niet Nederland specifiek, maar wel wordt de kwetsbare afzetpositie van telers benoemd. In de contractafsluiting met groothandelaars kon onvoldoende worden gedaan om prijzen te stabiliseren.

Ondertussen is ook het Marokkaans seizoen begonnen. Duidelijk is dat de Europese marktverzadiging ervoor gezorgd heeft dat Marokko tot dusver minder dan normaal geëxporteerd heeft. De situatie lijkt zich geleidelijk te herstellen, al blijft de sector fragiel. Ook december kan weer bepaalde problemen met zich meebrengen, zoals een bemoeilijkt transport door sneeuwval.

Of registreer je om te kunnen reageren.