Glas

Achtergrond

Markt: tomatenmarkt belandt in gevoelige periode

De terugval in prijs op de tomatenmarkt was toch groter dan verwacht deze week. Een gevoelige periode breekt aan.

Dat is gezien de prijzen van de laatste twee jaar geen ongewoon beeld. Wat deze week wel een beslissende uitwerking had, was het verwachte verkoopvolume dat niet gehaald werd bij eindklanten. Een verkoper spreekt daardoor van voorraden in tussenhandel en distributiecentra. Die voorraden zijn opgeteld met de lagere vraag en hogere productie nu een gevaarlijke cocktail.

Duidelijk ander sentiment

Het beeld op de tomatenmarkt is opvallend omgedraaid. Dat is te zien in de uitbetaalprijzen in België. Voor losse tomaten werd in week 19 nog meer dan een euro betaald. Er was goede vraag naar en de aanvoer piekte nog niet. Die middenprijs was € 0,25 hoger dan die voor trostomaten die week (€ 0,81). Daarmee was de middenprijs in week 19 het dubbele van die week in 2016, maar zo corrigeert een verkoper. De telers hebben minder geoogst en zo’n middenprijs over een lager volume tikt minder door in de seizoensopbrengsten.

Een inkoper voor een supermarktorganisatie krijgt deze week aanbiedingen voor weekendacties binnen die onder de weekprijzen door gaan. Een normaal beeld voor deze fase in het jaar als leveranciers moeilijke afzet vinden. De inkoper had het gezien de prijsstelling die vrijdag ingaat en berichten over voorgaande weken zien aankomen. Wat die weekprijzen waren via Superunie is niet bekend.

Italiaans aanbod normaal

Op de Belgische groothandelsmarkten komt het internationale aanbod bij elkaar. Zo is te zien dat de tomaten uit Italië na extreme krapte en prijzen in 2017 nu een gewoon beeld laten zien. In Keulen was bovendien zichtbaar dat de aanvoer uit Nederland te snel is gegroeid. Dat uitte zich in het moeilijker verkopen van partijen met iets minder uitstraling. De prijzen voor Nederlandse tomaten liggen ongeveer op het peil van 2017 en tussen de € 1,20 en € 1,30.

Een Belgische verkoper van tomaten voorspelt een gevoelige periode de komende drie weken als de vraag niet aantrekt. De aanvoer is op toeren gekomen en de achterstand in kilo’s lijkt te worden ingelopen. De Belgische marketingorganisatie adviseert consumenten om in plaats van een kilo een kist tomaten te kopen en te profiteren van lagere prijzen.

Actieondersteuning

In Nederland gaan de verkopers ook op zoek naar ondersteuning door acties. Zo kwam Hoogvliet al met 50% korting op alle Nederlandse tomaten. Boni verkocht eerder deze week trostomaten voor € 0,49 per pond. Vooralsnog lijken meer supermarkten deze week nog te kiezen voor komkommeracties. Dat leidde in ieder geval bij deze glasgroente tot een beheersde prijsdaling op de dagmarkt. Of dat volgende week ook zo is, blijft de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.