Fruit

Nieuws 2 reacties

Kiwi wordt professionele teelt in Nederland

Domus de Jonge van KG Fruit uit het Zeeuwse Kapelle is niet de eerste Nederlandse kiwiteler. Maar hij wordt met 3 hectare wel de grootste.

De eerste oogst wordt over drie jaar verwacht. De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de bekende eetbare vrucht van een snelgroeiende slingerende klimplant. De klimaatverandering ziet De Jonge als belangrijke reden om kiwi’s te gaan telen. Door de opwarming van de aarde wordt het in de traditionele Europese teeltgebieden voor kiwi’s, zoals Italië, te warm. In Nederland wordt het klimaat inmiddels juist geschikter, door de minder koude winters. Vanuit de markt ziet De Jonge, die zich al wat langer oriënteert op de kiwiteelt, volop kansen. Als de teelt door een warmer klimaat steeds vaker wereldwijd onder druk komt en de consumentenvraag groeit dan is volgens De Jonge meer mogelijk met kiwi’s telen in Nederland, zegt hij tegen de Provinciale Zeeuwse Courant.

Kiwi houdt niet van regen

KG Fruit gaat op 3 hectare kiwi’s onder overkapping telen, maar de verwachting is dat als de proef slaagt, het daar niet bij blijft. De overkapping is nodig omdat kiwi’s slecht tegen regen kunnen. Met een overkapping hou je het gewas ook droger. waardoor lastige bacteriën geen kans krijgen. Met name de bacterie Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa) zorgt wereldwijd binnen de kiwiteelt voor grote problemen met het afsterven van planten. Het kiwiproject van KG Fruit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij € 200.000 subsidie uit de provinciale regeling Zeeland in Stroomversnelling. Zelf financiert De Jonge de andere helft van de investering.

Al de grootste kiwibessenteler

De Jonge is met 5 hectare kiwibessen met een jaarlijkse productie van 40.000 kilo al de grootste kiwibessenteler van Nederland. Kiwibes, ofwel de Siberische kruisbes, luistert naar de wetenschappelijke naam Actinidia arguta en is hiermee een neefje van de meer bekende kiwi. Kiwibes rijpt wat vroeger dan de normale kiwi, die een meer subtropische plant is. Voor de consument is het vaak een minivariant van de normale kiwi.

Bij Nieuw Slagmaat in Bunnik bewijst men al langer dat kiwi's telen in Nederland kan. - Foto's: Ank van Lier
Bij Nieuw Slagmaat in Bunnik bewijst men al langer dat kiwi's telen in Nederland kan. - Foto's: Ank van Lier

Primeur ging eerder naar Bunnik

De Jonge is niet de eerste Nederlandse fruittteler met kiwi’s. Djûke van der Maat van fruitteeltbedrijf Nieuw Slagmaat teelt op enkele duizenden vierkante meters in het Utrechtse Bunnik al sinds 2011 kiwi’s. Toen Djûke tien jaar geleden op werkbezoek was in Nieuw-Zeeland, werd ze op het idee gebracht om kiwi’s te gaan telen. Daar was de ervaring van boeren dat als je appels teelt, je ook kiwi’s kunt kweken. Het klimaat in het zuiden van Nieuw-Zeeland is namelijk behoorlijk gelijk aan het Nederlandse klimaat. De eerste plant ging in 2011 de grond in, maar in 2016 was de eerste oogst van betekenis. Sinds de eerste oogst in verkoopt ze kiwi’s in haar boerderijwinkel en de regio. Inmiddels maakt ze er ook sap en kiwiwijn van.

De teelt van kiwi's bij Nieuw Slagmaat in Bunnik.
De teelt van kiwi's bij Nieuw Slagmaat in Bunnik.

Laatste reacties

  • P.H. Rechsteiner

    Ik heb 6 jaar geleden Kiwi's geplant met varieteiten uit Belgie.
    De Teelt is zeer arbeidsintensief en heb de bessen na 3 jaar al gerooid.
    Ik woon in Horst en het klimaat is dus warmer als in Kapelle.

  • Wouter van Teeffelen

    Zowel kiwi's en kiwibessen staan als arbeidsintensief bekend. Zeeland en dus ook Kapelle kent vanouds wel een milder zeeklimaat dan Noord-Limburg. Als nachtvorst speelt dan vriest het in Zeeland minder hard en op tropische zomerdagen is het in Zeeland door de nabijgelegen Noordzee en al het water minder heet. Dat maakt Zeeland voor dit soort gewassen interessant mits je over zoet water beschikt voor beregening en/of bedruppeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.