Doorgaan naar artikel

Test zonnepanelen boven frambozenteelt

Fruitteler Piet Albers in Babberich gaat frambozen telen onder 3.800 vierkante meter zonnepanelen.

Deze en volgende week installeert het Duitse bedrijf BW de zonnepanelen op stellingen. De investering in de zonnepanelen op het bedrijf vlak aan de grens ten oosten van Arnhem is mogelijk gemaakt door een enkele jaren geleden al aangevraagde SDE-subsidie. “Dat maakt het voor mij de moeite waard”, zegt Albers. Zonder heel veel meerkosten kan ik mijn frambozenteelt verduurzamen. Ik scoor hier punten mee in PlanetProof.”

De start van de installatie van de zonnepanelen op stellingen. - Foto: Piet Albers

De start van de installatie van de zonnepanelen op stellingen. – Foto: Piet Albers

Genoeg lichtopbrengst

Eind deze maand gaan de frambozenplanten de grond in en de eerste of tweede week augustus zou er geoogst moeten kunnen worden. Grote vraag in deze pilot is of de frambozen onder de panelen genoeg licht krijgen. “De framboos is een bosgewas. Dus ook onder folie moet je bij felle zon wel de boel extra afdichten.” Op het proefperceel worden ook meerdere types zonnepanelen getest, van standaard tot meer licht doorlatend.

Hamvraag: staan de frambozen straks niet te veel in de schaduw? - Foto: Piet Albers.

Hamvraag: staan de frambozen straks niet te veel in de schaduw? – Foto: Piet Albers.

Geen plastic kappen meer

Op het zachtfruitbedrijf van Albers wordt tot op heden gewerkt met afscherming van de gewassen met folieboogtunnels. “Dat moet er elk jaar op en af en het is na een jaar of 6 afval. Met storm kan het folie kapot waaien. En ook hagel blijft een risico.”

De stroom die van de panelen afkomt, gaat voor een deel naar de woning en de schuren en voor een – groter – deel naar het net. “Er is hier nog capaciteit genoeg, want er wordt in deze regio nog maar weinig zonne-energie opgewekt.”

6 hectare voor 2.800 huishoudens

Als de test succesvol is, zou Albers ook met blauwe bessen, bramen en rode bes willen gaan proberen. “Als we panelen installeren op de hele 6 hectare met panelen, dan levert dat energie voor 2.800 huishoudens.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin