Doorgaan naar artikel

Rabobank benoemt boer als directeur Food en Agri

Foto: Jan Willem van Vliet

Foto: Jan Willem van Vliet

Alex Datema is vanaf 1 mei de nieuwe directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank. Dat maakte de bank op donderdag 9 maart bekend.

Datema is een bekend gezicht in de Nederlandse landbouw, als bestuurder en als melkveehouder. Hij is voorzitter van BoerenNatuur, de koepelorganisatie van de agrarische collectieven die het agrarisch natuurbeheer organiseren. Daarnaast is hij onder andere lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en de Agro Agenda Noord Nederland. Daarnaast is hij mede-initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Effect op tuinbouwbeleid

Alex Datema zal land- en tuinbouwbreed betrokken worden bij het financieringsbeleid. Daarvoor zal hij zijn kennis in de tuinbouw verdiepen, stelt Rabobank in een toelichting. Het sectorbeleid van de bank ligt overigens in handen van Martine Boon, adjunct-directeur Food en Agri. Ze stuurt het team sectormanagers aan, waaronder sectormanager tuinbouw Arne Bac. Hij voert nu al belangrijke tuinbouwgesprekken en is bijvoorbeeld bestuurslid van Greenport Nederland. Bac wordt door het aantreden van Datema niet per se meer vooruitgeschoven voor tuinbouwzaken. “Tuinbouw blijkt een belangrijk dossier voor Rabobank. We hebben er het grootste marktaandeel. We blijven die gesprekken over de sector voeren via Arne Bac”, laat een woordvoerder weten. Datema zal vooral meedenken over nieuwe financieringsmodellen, voor de steeds diverser opererende bedrijven, ook in de tuinbouw.

Verduurzamen van de landbouw

Rabobank linkt de keuze voor Datema, die zelf geen bancaire achtergrond heeft, nadrukkelijk aan het verduurzamen van de landbouw. Lid van de Groepsdirectie van de Rabobank Kirsten Konst noemt hem een specialist en bestuurder met een schat aan praktijkervaring. “Met zijn kennis, netwerk en heldere visie op de toekomst is hij de juiste persoon om bij Rabobank leiding te geven aan de Food & Agri-sector. Dat is van belang nu deze sector voor grote uitdagingen staat en wij als financier onze klanten willen helpen bij de transitie naar een duurzame toekomst.”

Inhoudelijke rol

Datema laat weten dat zijn rol als Food & Agri-directeur een inhoudelijke is. Bij directe financieringsaanvragen zal hij geen betrokkenheid hebben. “Rabobank kijkt naar de toekomst van de landbouw en wat de rol van de bank daarin is. Mijn rol zal zijn om vanuit boerenperspectief mee te denken, zowel intern als extern”, zo laat Datema weten.

Uitgesproken visie

Datema heeft een uitgesproken visie over de verduurzaming van de landbouw. Hij laat weten hierover de afgelopen maanden veel gesprekken te hebben gevoerd met mensen van Rabobank. “Ik denk dat onze visies op veel punten overeenkomen”, zo laat hij weten. “Nu gaan we kijken wat dat betekent voor de rol van Rabobank en hoe de bank daaraan kan bijdragen.”

Ik heb een bepaald profiel, ik heb mijn mening de afgelopen jaren niet onder stoelen of banken gestoken

Signaal

Is de aanstelling van Datema als nieuwe directeur Food & Agri een signaal van Rabobank over haar toekomstige koers? Hij beaamt dat je dit best zo kunt zien. “Ik heb een bepaald profiel, ik heb mijn mening de afgelopen jaren niet onder stoelen of banken gestoken.” Hij verwacht niet dat zijn verhaal inhoudelijk veel zal veranderen ten opzichte van het verhaal dat hij de afgelopen jaren als voorzitter van BoerenNatuur uitdroeg.

Kritiek op rol Rabobank

Afgelopen jaar kwam er vanuit verschillende hoeken, waaronder de politiek, kritiek op de rol van de Rabobank in de ontwikkeling van de Nederlandse landbouw. “Ik heb het gevoel dat we het in Nederland soms belangrijker vinden om iemand ergens de schuld van te geven, dan problemen op te lossen”, zo laat hij weten, gevraagd naar zijn kijk daarop. “Zeker heb je daar een rol, als je 80% van die ontwikkelingen hebt gefinancierd. Maar je hebt gedaan wat er op dat moment van je werd gevraagd. Dat geldt voor iedereen, ook voor de consument die 10 jaar geleden al andere keuzes had kunnen maken.”

Wordt Datema met deze nieuwe functie het uithangbord van Rabobank? “Als ik het gevoel zou hebben dat de Rabobank door zou gaan op dezelfde voet als de afgelopen jaren, had ik deze functie niet aangenomen.”

Beheer
WP Admin