7.000 meter komkommers herplanten na windhoos

11-04 | Laatste update op 19-08 | |
Niet meer oogsten op 7.000 vierkante meter. - Foto: Tuinbouw Promotie Emmen
Niet meer oogsten op 7.000 vierkante meter. - Foto: Tuinbouw Promotie Emmen

Komkommerbedrijf Polman in Erica (Drenthe) hoopt over vier weken te kunnen herplanten na reparatie en ruiming van gewas na een windhoos.

​Voor komkommerbedrijf Polman lijkt de materiële schade van de windhoos donderdagmorgen te overzien. Daarbij raakten ook enkele medewerkers licht gewond. Op een blok van 7000 vierkante meter is het bedrijf nu gestopt met de teelt. Dat blok is afgezet met noodwanden. Een ander blok wordt gerepareerd. Dit blok kan donderdag al dicht zijn. Bij het blok van 7000 vierkante meter liggen er zeker 450 ramen uit en is er geen materiaal beschikbaar. Constructief is er ook enige schade. “De roeden en nokken wel, niet de onderbouw en goten”, stelt Theo Polman. Naast Polman, werden ook boomkwekerij Boomkamp en kwekerij Sunny Orchids getroffen door de windhoos.

Verkocht aan Thanet Earth

Het bedrijf in Erica is vijf jaar geleden overgenomen door A&A Growers van Arjan de Gier. Dat bedrijf teelt ook in Engeland en is aandeelhouder van de Britse groentepartij Thanet Earth. Alle komkommers van Polman uit Erica zijn daarmee verkocht voor de Britse markt. Het bedrijf is overigens verzekerd voor deze schade.

Lees verder onder de foto

Niet meer oogsten op 7.000 vierkante meter. - Foto: Tuinbouw Promotie Emmen

Niet meer oogsten op 7.000 vierkante meter. – Foto: Tuinbouw Promotie Emmen

Het blok van 7.000 vierkante meter, waar de productie nu is stilgelegd, is geplant in februari. Teeltwisseling stond gepland in week 18, stelt Polman. Op de 9,6 hectare is de teeltwisseling gefaseerd om de vier weken vanaf week 18. Dat hoeft niet aangepast te worden door de recente schade door de windhoos, stelt Polman.

De windhoos trok donderdagmorgen in een smalle strook over de hele breedte van het bedrijf van 360 meter, maar veroorzaakte de meeste schade in een hoek. Met hulp van kassenbouwers is glas van boven verwijderd en al glas geraapt. Het is nu wachten totdat kassenbouwers de reparatie kunnen uitvoeren.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer