Doorgaan naar artikel

We stonden vandaag om 5.00 uur op, erg mooi om de zon op te zien komen samen met een enorme hoeveelheid vogeltjes die wakker worden.

Het is op dit tijdstip nog heerlijk fris buiten. Een goed begin van de dag, die we starten bij City Deep, de fresh produce markt van Johannesburg. Ook brengen we een bezoek aan de bloemenveiling. De klokken zijn hetzelfde als in Nederland. het enige verschil is dat
de trolleys hier met de hand door de zaal worden getrokken.

Ik ga ’s ochtends onverwacht met Harm Maters van GHI en Jaap Reinking van FMO naar de minister van Economic Development van de provincie Gauteng. We worden er met de auto heengebracht. Onze chauffeur houdt de reputatie van vrouwen achter het stuur in stand: ze rijdt verkeerd en zo zien we vanzelf ook de wat mindere wijken. De minister lijkt een geïnteresseerde, assertieve dame. Ze is erg enthousiast over de gemakkelijke registratie van een bedrijf in Nederland en wil dat ook (na achteraf blijkt wil ze veel).
Op het gebied van tuinbouw wil ze ook graag meer weten. Ze heeft echter weinig tijd, dus we maken voor ’s middags een nieuwe afspraak.

Na onze afspraak met de minister gaan we naar Sandton voor het mini-seminar “Emerging farming in South Africa”. Na het seminar blijkt de minister inderdaad nog tijd voor ons te hebben. Zij wil onder andere downtown Johannesburg aantrekkelijker maken en is er erg trots op dat er een toeristische hop on-hop off-bus in Johannesburg komt. Dat was niet helemaal waar we voor kwamen, maar ongetwijfeld ook interessant om te weten. Ze wil ook de agrisector in de provincie verbeteren, is dol op Nederland en maakt (bijna te) dankbaar gebruik van onze uitnodiging de Floriade te bezoeken. Amsterdam is het toverwoord.

De rest van de delegatie is ondertussen naar Baptsfontein, om daar een groenteteler te ontmoeten. 

Na onze afspraken keren we weer terug naar het hotel. De taxichauffeur weet eigenlijk de weg niet, maar is te eigenwijs dat te zeggen.

Op dit moment zit ik met de delegatieleden aan tafel een heerlijlke discussie te voeren over tuinbouwaanbiedend Nederland. Aanpassen aan lokale omstandigheden of niet? Het antwoord moet zijn: ja! Kijk naar de lokale behoefte.

Een Nederlandse tuinbouwhandelsmissie bezoekt momenteel Zuid-Afrika. Zestien bedrijven, waaronder teelt en techniek uit voedingstuinbouw en sierteelt, reizen een week rond langs bedrijven en een tuinbouwbeurs. Paulien Dirkzwager, manager International Affairs van de Kamer van Koophandel Den Haag, begeleidt de handelsmissie en houdt een dagboek bij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin