Doorgaan naar artikel

5G in de kas

In Tomatoworld is een gloednieuwe 5G-faciliteit geopend, die het ontwikkelen van slimme technologieën in de kas mogelijk maakt.

Draadloze verbindingen, zoals Wifi en Bluetooth, werken niet goed in een kas. Dit vanwege de constructie met glas en metaal en doordat de dichtheid van het gewas het signaal onderbreekt. Met 5G is draadloze communicatie in de toekomst wel mogelijk. Deze nieuwe technologie biedt daardoor grote kansen voor digitale toepassingen in de glastuinbouw, nu informatie razendsnel kan worden uitgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan camera’s die de rijpheid van het product monitoren, sensoren die per plant de behoefte aan voedingsstoffen meten, en betere controle over energie- en klimaatbeheersing en snellere robotica.

Hoge frequentie

De nieuwe 5G-testfaciliteit in Tomatoworld, een proefkas voor technologie in Honselersdijk, is een primeur: het is wereldwijd de eerste openbare plek in een kas waar bedrijven met 5G kunnen testen. Het belangrijkste voordeel van 5G ten opzichte van 4G is de razendsnelle overdracht van grote hoeveelheden data. Uniek is de hogere frequentie, namelijk 3,8 MHz. De 5G-frequentie die telecomoperators momenteel in Nederland aanbieden is 700 GHz. Door de hogere frequentie zijn veel meer data supersnel te versturen. Dit is essentieel voor het accuraat aansturen van onder andere robots.

Advies van experts

De testlocatie bij Tomatoworld staat open voor ondernemers die hun digitale innovaties in een praktijkomgeving willen testen. Hierbij krijgen zij professioneel advies van experts over de mogelijkheden van 5G. De tech-experts van TU Delft, Do IoT Fieldlab (Delft on Internet of Things), Robohouse, Tomatoworld, TNO en MCS zetten zich de komende twee jaar in om innovaties voor onder andere slimme systemen met sensoren, robots en drones te versnellen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin