Doorgaan naar artikel

Mijn man heeft nu een pioenenkwekerij. En soms geef ik hem groot gelijk.

Negen maanden van het jaar kan hij lekker zonder gezeur aan zijn hoofd in de buitenlucht onkruid schoffelen, greppeltjes graven of draineerbuizen vrij steken.

Ok, het zijn wel altijd de maanden dat het niet zulk mooi weer is om buiten te werken. Want zodra het echt mooi weer is, moet er keihard gewerkt worden. Eerst op het land en later in de schuur. In die tijd loopt hij aan tegen wat elke kweker zal herkennen; problemen met personeel. Het voordeel (en nadeel) van pioenen is  de korte oogst en de enorme arbeidspiek. Zo heb je niemand nodig, zo werk je met twintig man. Niet iedereen is daar tegenop gewassen. U bent namelijk niet de enige ondernemer die vindt dat u eigenlijk zelf alles het beste en het snelste kan.

Medewerkers zijn eigenlijk een soort noodzakelijk kwaad. Al s u hetzelfde geld in uw eentje kon verdienen, dan deed u dat vast veel liever. Want elke dag worden er fouten gemaakt en zuchtten we dan niet: “Had ik het maar zelf gedaan..” Ervan uitgaande dat wij zulke fouten niet zouden maken.

Uitzendbureau’s en payroll bedrijven nemen al veel van de papieren rompslomp over, maar op de werkvloer moet je het zelf doen. Tuinders draaien nergens hun hand voor om.  Die zijn van alle markten thuis. Daarmee zijn ze een heel andere baas dan bijvoorbeeld de bankwereld of het ziekenhuis.  Delegeren, aansturen en managen zijn niet voor niets zulke deftige woorden. Ze komen niet voort uit de agrarische sector. Welke manager kan nog zeggen: “Kijk, zó doe je dat!” Of “Kom, dan doe ik het even voor!”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin