Doorgaan naar artikel

50 meter spuitvrije zone

In de Noord-Limburgse gemeente Venray besloot het college onlangs om agrariërs een spuitverbod op te leggen op een afstand van 50 meter tot een nog nieuw te bouwen wijk in het dorp Oostrum dat tot de gemeente behoort.

Een raadsmeerderheid lijkt ervoor te zijn, maar half mei volgt er nog een raadsvergadering over het onderwerp. Het college ziet het besluit als een proefproject, omdat 50 meter spuitvrije zone nog geen wet is.

In mei/juni vorig jaar speelde iets vergelijkbaars in de Noord-Hollandse gemeente Schagen en daar bleek dat op grond van jurisprudentie het mogelijk was om in de bollenteelt de afstand te verlagen tot 12,5 meter. Dat is nog altijd flink meer dan de huidige wettelijke spuitvrije zones die, afhankelijk van het middel, het gewas en de vereiste driftreducerende maatregelen tussen 0,5 en 1 meter zit.

Op het etiket

In de Noord-Limburgse gemeente Horst aan de Maas loopt momenteel een rechtszaak tegen een leliekweker die leliebollen wil kweken op percelen in de buurt van bebouwing in het dorp Sevenum. De bewoners zijn erop tegen en de betreffende leliekweker zet daar tegenover dat hij zich bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen keurig aan de wet houdt door te werken volgens de toepassingseisen op het etiket, bijvoorbeeld als het gaat om de vereiste driftreducerende maatregelen en de spuitvrije zones.

Ik maak me wel zorgen over dit soort ontwikkelingen. Vooral omdat mensen zonder enige agrarische kennis hierover kennelijk kunnen beslissen en er een rechter een uitspraak over kan doen, zonder dat daar resultaten uit gedegen, inhoudelijk onderzoek aan ten grondslag liggen.

Nu al bovenwettelijke maatregelen treffen is onlogisch

Wij krijgen het als telers op deze manier alleen maar moeilijker en alles wat we doen komt onder een vergrootglas te liggen. Je begint weleens aan jezelf te twijfelen ‘ben ik wel goed bezig?’. Ik zeg niet dat gewasbeschermingsmiddelen ongevaarlijk zijn, en ik ben zelf als teler ook overgeschakeld op de biologische teeltwijze. Maar aan de toelatingen door het Ctgb liggen wel dossiers ten grondslag met daarin heel veel onderzoeksresultaten. Als sommige verbanden die nu gelegd worden tussen gewasbeschermingsmiddelen en de gevolgen van het gebruik daarvan in het verleden niet of onvoldoende onderzocht zijn, dan moet dat alsnog gebeuren. Alleen is het niet logisch om nu al bovenwettelijke maatregelen te gaan treffen, terwijl de resultaten van die onderzoeken nog niet eens bekend zijn.

Share this

Afbeelding
John Stemkens

bestuurder bij LTO Nederland Vakgroep Akkerbouw/Vollegrond

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin