Doorgaan naar artikel

30 procent duurdere appels kunnen Baywa nog aan winst helpen

Miljardenbedrijf Baywa Global Produce, met eenvestiging in Waddinxveen, kampt met naweeën van een cycloon en lagere vraag naar luxe exotisch fruit. In de eerste negen maanden is er een miljoenenverlies. Duitse appels zijn wel fors duurder.

Het Duitse Global Produce heeft in Waddinxveen met TFC een handelslocatie. Verder is het bedrijf in Nederland marktleider in zonnepanelen boven fruit. In Enspijk en Randwijk zijn installaties gebouwd van 105 kilowattpiek en 125 kWp, in combinatie met kersen- en perenteelt. Ook werkt Baywa nu aan het grootste zonnepanelenproject in Europa bij frambozenteler Martens van Hoof. Die activiteiten zijn overigens niet ondergebracht bij de groenten en fruittak van Baywa.

Baywa Global Produce heeft over de eerste negen maanden de schade van de cycloon in Nieuw-Zeeland begin dit jaar enigszins kunnen wegpoetsen. De operationele winst (dus voor aftrek van zaken als rente en afschrijvingen) bedraagt over de eerste 9 maanden min € 4,7 miljoen. Dat doet het wel met een hogere omzet van € 749,7 miljoen (in 2022 was dat € 703,8 miljoen). Vorig jaar werd over de eerste 9 maanden nog € 18,3 miljoen verdiend met de operationele winst.

30 procent hogere appelprijs

Op dit moment levert de verkoop van Duitse appels veel op. Baywa zet het fruit af van de 250 telers van de coöperatie Württembergischen Obstgenossenschaft Raiffeisen eG (WOG), maar heeft ook geïnvesteerd in appeloogst in Nieuw-Zeeland. Duitse liggen door de kleinere oogst nu 30 procent hoger dan vorig jaar.

In het laatste kwartaal hoop Baywa nog meer goed te maken en winstgevend te eindigen. Daarvoor kan de kerstverkoop van exotisch fruit een opleving geven, maar onzeker is of de consumenten veel uitgeven aan luxe kerstproducten dit jaar. De schadevergoeding voor vernielde teelt in Nieuw-Zeeland kan ook nog zorgen voor een beter resultaat dit jaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin