Doorgaan naar artikel

‘We hebben door de droge buitenlucht twee weken langer het folie erin kunnen houden’

Corné Smulders in Oirschot heeft de buitenluchtaanzuiging in week 9 uitgezet. “Ik moest toen harder gaan stoken vanwege een vrij zwaar gewas. Ik zag nog geen kleur op de vruchten komen en mijn collega’s wel , dus ik heb het zekere voor het onzekere genomen om de afrijping te stimuleren. Maar we hebben de doelen gehaald: de temperatuurverdeling was onder het ac-folie erg gelijk. De eerste tomaten kleurden overal gelijktijdig. En we hebben door de droge buitenlucht twee weken langer het folie erin kunnen houden, van 30 november tot week 6.”
De buitenluchtaanzuiging, zonder naverwarming en zonder bijmenging van kaslucht,  is een overblijfsel van een proef van Wageningen UR Glastuinbouw. Er hingen 18 gevelventilatoren met luchtslangen op 12.000 vierkante meter. Smulders heeft ze later verdeeld over de volle 29.000 vierkante meter van zijn bedrijf. “Voor een goede verdeling zouden het er eigenlijk 22 moeten zijn.” De ventilatoren hebben alleen een klep voor buitenlucht en de installatie werkt handmatig. “Om hem te verbeteren zou je de lucht moeten kunnen opwarmen, maar het mag in totaal niet meer kosten dan 2 tot 3 euro per vierkante meter”, vindt Smulders.

Krachtig en generatief
Het gewas van de pruimtomaten (ras Prunus op Maxifort) staat er ‘perfect’ op. “Het is een krachtig generatief gewas dat iedere week een tros afsplitst en 20 tot 23 vruchten per vierkante meter zet.” De eerste trossen die op 5 zijn gesnoeid komen goed los na de start van het oogstseizoen in  week 12. “We waren iets later dan vorig jaar door het donkere voorjaar.” De vruchkwaliteit is prima, al waren er in het begin wat holle vruchten. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt op 95 gram. In week 6 en week 10 zijn extra stengels bijgemaakt tot een dichtheid van 3,8 stengels per vierkante meter. Er hoeft geen blaadje uit de kop te worden gehaald want het gewas is redelijk open. Sinds week 12 worden de trossen op 6 vruchten gesnoeid, tot een week voor de langste dag. Het gewas groeit 25 tot 30 centimeter per week en moet dus iedere 10 dagen zakken, net als het trossnoeien en bladsnijden. 

Speciaal bladsnijmes
Voor het bladsnijden gebruikt Smulders de speciale messen die hij via bladsnijmes.nl heeft besteld. “De eerste dag vervloeken ze dat ding, maar na een week willen ze niets anders meer.” Door de beschermende beugel worden geen tomaten meer getatoeëerd en geen touwtjes meer doorgesneden. Smulders vervangt twee keer per dag de mesjes. Zo is het mes altijd scherp en krijg je mooie kleine snijvlakken die minder vatbaar zijn voor Botrytis. ”We hebben pas een rondje gemaakt en vonden over de hele tuin maar tien bruine plekjes die we moesten behandelen.”  Meeldauw is ook geen probleem. De zwavelpotten staan zelfs uit want Prunus is meeldauwtolerant.
Ook in de plaagbestrijding is het rustig. “De draaiers zien de eerste wittevlieg, zei de biologische begeleider pas. We hebben in een hoekje extra gele vangplaten en Encarsia-kaartjes opgehangen.” In een ander hoekje zat wat spint, maar na een paar keer plaatselijk spuiten met Floramite en extra Macrolophus  inzetten, is het niet meer terug te vinden.

Snelheid maken
Begin week 15 realiseerde Smulders een etmaaltemperatuur van 20,4 graden. “Ik wil nu vrij snel telen want het staat er groeikrachtig bij.” Overdag wordt de stooktemperatuur van 21 graden met 3,5 graden verhoogd op licht (250 tot 700 W/m2). Om 17.30 gaat hij naar de voornacht van 14 graden plus 7 graden lichtsomverhoging tussen 700 en 1200 Joules. Om 18.30 uur gaat de voornacht van 14 graden in met 1 graad lichtsomverhoging. De nanacht van 17,5 graden (om 3 uur bereikt) wordt met 1,5 graad verhoogd.  De watergift start om 9 uur en stopt op lichte dagen om 15.30 en op donkere dagen om 13.30 uur.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin