Doorgaan naar artikel

Image premium

‘De plant wordt minder spontaan als je 24 uur per dag de verticale ventilatoren laat draaien’

“De gewassen staan best naar mijn zin, al mag de groei wat overtuigender zijn”, zegt bedrijfsleider Henk van Gurp van Greenbrothers in Zevenbergen. “Bij de vroegste planting van 17 november kost het moeite om aan de groei te blijven maar dat hoort er een beetje bij als de plantbelasting 14 stuks per vierkante meter is bij zo weinig licht als we lang gehad hebben.”  Dit gewas (Jaylo op Beaufort) had duidelijk moeite met de plotselinge overgang naar beter weer. “Zaterdag 19 maart was de lichtsom ruim 12 keer zo groot als op de vrijdag ervoor. Het blad was wat flauw en er viel een bloemetje af, maar na anderhalve dag was dat voorbij.”  De decemberplanting met het ras Jaylo en de januariplanting van Adore konden de overgang beter aan.

Groei stimuleren
Van Gurp stuurt vooral op groei door de temperatuur ’s morgens rustig op te bouwen en aan het eind van de middag niet te hoog op te laten lopen. De stooklijn staat overdag op 20 graden met een voornacht van 17 graden en een nanacht van 18,5 graden. Na 16 uur gaat de ventilatietemperatuur naar 26 graden. “Dat wordt bij zon gehaald maar anders wordt het niet warmer dan 24 graden.” De stooklijn van de januariplanting staat ruim 0,5 graden warmer ingesteld zodat de etmaaltemperatuur op 21 graden uitkomt.

Alleen overdag ventilators aan
Het scherm gaat rond 21.30 uur dicht en voor 5.30 uur weer open. “Ik wil voorkomen dat vocht zich ophoopt als de zon opkomt.” Overdag heeft hij er een minimumbuis in staan van 47 graden die op licht wordt afgebouwd naar 40 of 35 graden (bij de oudste planting). In de kas met de decemberplanting hangen voor het derde seizoen Vertifans. “Ik ben nog niet overtuigd dat het altijd goed werkt. “ Ze draaien nu alleen tussen 6 en 16.30 uur. “Als je ze 24 uur laat draaien wordt de plant minder spontaan. De kop en vruchten groeien dan minder makkelijk omdat de plant geen rust krijgt en meer energie gebruikt in het donker.”

Nauwelijks topwerk
Het gewaswerk valt erg mee.  Bij de jongste planting is het blad onder de splitsing net weggebroken voor meer ventilatie in het gewas. “We draaien en toppen op twee bloemen eens in de drie weken, maar we hoeven nauwelijks te toppen. “ Bij de twee vroegste plantingen wordt per week 5 keer een derde  geoogst, bij Adore vier keer de helft. “De kwaliteit en de houdbaarheid zijn prima, van Adore nog net iets beter dan van Jaylo. We hebben ze in onze eigen bewaarproeven na 14 dagen beoordeeld.”

Weerbare wortels
De gewassen zijn erg gezond. In de eerste planting zit wat wittevlieg maar die is vrijwel  helemaal geparasiteerd door Encarsia en Eretmocerus. In de tweede planting zit een beetje spint die goed te bestrijden is met Phytoseiulus. In de laatste planting is nog niets gevonden. In de kas met de decemberplanting wordt het Koppert-systeem Natugro voor een weerbaar wortelmilieu toegepast. “We hebben de laatste jaren veel overmatige wortelgroei gehad, dus we zijn benieuwd of de plant nu weerbaarder wordt. Het is best een hele investering dus we proberen het eerst in 1 afdeling.” Een week na het planten is Trianum toegevoegd aan het perliet-substraat, daarna een keer Bioadmin, twee keer compostthee en wekelijks Quality. “Half februari is een monster genomen, en de cijfers zagen er volgens Koppert erg goed uit.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin