Doorgaan naar artikel

275 aanvragen voor onderzoek in topsectoren

Diverse partijen hebben voor onderzoeksfinanciering in de topsectoren 275 projectideeën ingediend.

In totaal is € 25 miljoen te verdelen voor onderzoek voor de topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food. De inschrijving was deze keer voor beide topsectoren gezamenlijk. Het budget voor 2020 komt in de vorm van onderzoekscapaciteit bij Wageningen Research (€ 20 miljoen) en een toeslag van € 5 miljoen die ingezet kan worden bij alle erkende publieke en private onderzoekorganisaties.

Onderzoek naar eerlijke prijzen voor groente

De onderzoeksbudgetten voor topsectoronderzoek tuinbouw gingen in 2019 vooral naar markt en duurzame plant. Van zo’n 100 aanvragen werden toen 61 gehonoreerd. Zo start nu een breed onderzoek naar eerlijke prijzen voor groente. De huidige 275 aanmeldingen van dit jaar moeten nog tot projectvoorstellen uitgewerkt worden. Vanaf 15 oktober is bekend welke voorstellen financiering krijgen.

Extra geld fotosynthese

Naast de jaarlijkse inschrijving voor geld voor topsectoren zijn 2 nieuwe ‘calls’ ingesteld voor verbetering van de fotosynthese bij planten en voor projecten die een robuuste, circulaire teelt mogelijk maken. Voor beide calls zijn enkele miljoenen euro’s beschikbaar.

Innovatieagenda

Het topsectorenbeleid richt zich op de Kennis- en Innovatieagenda 2018-2021 om de tuinbouw aan een leidende positie te helpen. Daarin zijn accenten gelegd op zaken als plantgezondheid en markt. Daarnaast zijn de thema’s Energie & Water en High Tech & Digitale Transformatie benoemd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin