Doorgaan naar artikel

‘We kunnen deze week alle stengels in een keer indraaien.’

Adrie Veldhuyzen heeft bij zoon Carlo in Helenaveen op 13 januari de aubergineplanten geplant die op 22 november waren gezaaid. “We planten al jaren zo laat. Het gewas groeit veel gemakkelijker met het licht mee. Bovendien scheelt het heel wat in stookkosten, zeker dit seizoen.” Opnieuw heeft hij gekozen voor het ras Scorpio op onderstam Maxifort. “Wij leveren via Fossa Eugenia aan de handel en kiezen voor de goede kwaliteit en houdbaarheid van dit ras.”

‘Gewas groeit als een speer’
Hij heeft een vrij grote plant gezet die al tegen de splitsing aan zat: 1,4 planten per vierkante meter in een vierstengelsysteem. “Het gewas groeit als een speer en mooi gelijkmatig. We kunnen deze week alle stengels in een keer indraaien. De eerste ring bloemen bloeit volop, de tweede ring staat op springen en de derde ring komt ook al.” Er staan nu 6 hommelkasten in de kas van 23.500 vierkante meter.”Maar we zetten er nu wekelijks kasten bij, gelijktijdig met de biologische bestrijding.” De A. swirskii is al volledig ingezet. Deze week wordt een halve Encarsia-sluipwespen per vierkante meter ingezet en de eerste Macrolophus. “We voeren ze wekelijks bij tot we de eerste jonge roofwantsen zien.  Aan plagen is nog niets te vinden.”

Vlak stoken
Veldhuyzen stookt dag en nacht vlak op 19,5 graden met een minimumbuis van 40 graden. “De zon doet de rest. Op zonnige dagen wordt het vanzelf 25 tot 27 graden. We willen een stevig en gelijk gewas creëren en het kost niet veel gas zo.” In week 7 realiseerde hij gemiddelde etmaaltemperaturen van 20,5 tot 21 graden. Het LS-10-ultra-scherm gaat onder een buitentemperatuur van 7 graden dicht en bij een instraling van 120 Watt per vierkante meter open. Hij doseert tussen een uur na zonsopgang tot twee uur voor zonsondergang CO2 uit de ketel. De concentratie in de kas mag 1000 ppm worden mits er voldoende licht is. Van anderhalf uur na zonsopgang tot twee uur voor zonsondergang geeft hij water: elk uur een beurt van 80 milliliter per plant, en zolang er te weinig drain komt, van 120 milliliter. “Zo krijg je ’s morgens automatisch langere druppelbeurten.” De druppel-ec is 3,5 en die van het drainwater 2,8. “De plant vreet dus aardig wat op.”

Blaadje uit kop
Veldhuyzen is heel tevreden met de bliksemstart van de teelt. Om de koppen van de plant en de bloemen wat meer licht te geven haalt hij een blaadje uit de kop van de plant. “Het gaat lekker zo. Ik verwacht rond 1 maart de eerste aubergines te oogsten.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin