Doorgaan naar artikel

Ik had een keertje een afspraak met een belangrijke man hoog in de top van de zakenwereld. Koffie? vroeg hij, maar ik had al zoveel koffie gedronken die dag dat ik om chocomelk vroeg.

“Chocomelk?” vroeg de man verbaasd, maar zonder verdere opmerkingen kreeg ik mijn kop choco en hij nam zijn koffie, zwart natuurlijk, mee naar zijn kantoor. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan.

Chocomelk is voor kinderen. Thee is voor zieken en zwangere vrouwen. Echte kerels en vrouwen, die zichzelf serieus nemen, drinken koffie. Liefst zwart, want dan kan je daar nog stoere opmerkingen over maken als ‘ik ben een pure gebruiker’ of ‘once you go black, you’ll never go back’. Alhoewel die laatste opmerking weer heel ergens anders over gaat, maar ik laat het wel uit mijn hoofd om mijn bezoekers daar op te wijzen.

Koffie is het bindmiddel bij uitstek. Iedereen die hier op het bedrijf komt, krijgt een bakkie aangeboden. Van vrachtwagenchauffeur tot monteur tot verkoper. Het liefst zou ik er ook grote koeken bij aanbieden, maar die zijn dan echt niet aan te slepen. Want ongemerkt gaan er hier enorme hoeveelheden koffie doorheen. Dat is tegenwoordig gelukkig wat minder kostbaar dan voorheen. We zijn overgestapt van diepvriespakken van het ‘echte’ merk, naar vriesdroog pakken van een andere leverancier. Dat scheelt me maar liefst 20 cent per kopje! Een goed argument om even aan een andere smaak te moeten wennen. Dat ging trouwens snel. Anders lekker is ook lekker en er zit evenveel cafeïne in. Ook niet onbelangrijk!

Heeft u dat ook dat u zo gewend raakt aan de smaak van de koffie in uw eigen kantine, dat u ook in het weekend daar koffie haalt? Of is het vooral het gemak van het apparaat? Heel hip, hoor, die espresso-apparaten op het aanrecht, maar wat een gedoe om een kopje koffie te maken.

De grootste winnaars van onze omschakeling zijn de scholieren. Die kunnen nu chocomelk drinken. Dikke lagen cacao met extra melk en vier scheppen suiker. Waarvan minstens een schep op de tafel belandt. Ik mag niet mopperen. Zo drink ik mijn koffie ook het liefst.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin