Doorgaan naar artikel

’25 millimeter regen heeft peen goed gedaan’

Half maart gaf Jennifer Dieleman aan dat het nog de vraag was of ze voor hun afnemer zomerpeen moesten zaaien. Op 8 juni geeft ze aan dat dit niet gebeurd is.

“Dit jaar telen we alleen bewaarpeen.” Het ras is Nerac en dat werd met 1,8 miljoen zaden per hectare op 11 april gezaaid. Omdat de opkomst wat ongelijk was, werd op 10 en 11 mei beregend. “Desondanks staan ze nog wat ongelijk op de ruggen. De bui van afgelopen weekend van zo’n 25 millimeter heeft ze wel goed gedaan. Die hadden ze echt hard nodig.”

Wingssprayer tegen onkruid

Na drie behandelingen met de Wingssprayer in een lage doseringssysteem is het onkruid vrij goed onder de duim. “Behalve ‘kattenstaart’, dat is een lastig onkruid. We hebben een lagere dosering aangehouden, omdat de wortelen wat ongelijk staan en we niet nog extra uitval willen hebben. Na die derde behandeling zie je wel echt het effect op het onkruid.”

Ik werk ook in een kas, daar werken ze ook met vangplaten, zodoende had ik al wat ervaring met de determinatie van verschillende insecten

Wortelvlieg monitoren

Bladluizen werden kort na opkomst wel aangetroffen, maar een behandeling was nog niet nodig. Om wortelvlieg te monitoren, gebruikt Dieleman gele vangplaten en de determinatie doet ze zelf. “In het begin was dat wel even spannend, maar je kunt ze goed herkennen. Ik werk ook in een kas, daar werken ze ook met vangplaten, zodoende had ik al wat ervaring met de determinatie van verschillende insecten.”

Uienextract tegen wortelvlieg

Tegen de wortelvlieg gebruikt Dieleman een uienextract in potjes en die staan verdeeld aan de rand van een perceel. De druk is in het Zeeuwse Hoek over het algemeen niet hoog. “Vorig jaar hebben we één keer de buitenkanten van het perceel behandeld. Toen was de druk wel wat hoger, want bij het rooien zat er toch wel wat schade van de wortelvlieg in. Maar over het algemeen valt de druk hier heel erg mee.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin