Doorgaan naar artikel

Image premium

Die vraag die krijg ik regelmatig en daar probeer ik zo goed mogelijk op te antwoorden, via artikelen in Groenten en Fruit of in rapportages.

Een paar weken geleden werd de informatie in één van mijn rapportages ter discussie gesteld. Dat kan natuurlijk, want ik heb de waarheid niet in pacht. Niettemin, ik doe mijn best om – samen met enkele partners lokaal  – één en ander te checken en van de best mogelijke bronnen in Almeria e.o. gebruik te maken.

Een Nederlandse teler had een paar tuinders in Almeria gebeld om te vragen wat het totale areaal komkommers in Almeria is. Dat soort “marktonderzoek” roept natuurlijk vragen op: op basis waarvan weet een tuinder wat het totale areaal is? Heeft hij dat gecheckt of heeft hij dat in het café van de veiling gehoord?

Almeria heeft  25.000 hectare kastuinbouw, dus de indruk van de ene tuinder hoeft niet die van de andere te zijn. Er zit tenslotte een kleine 100 kilometer afstand tussen de oostelijke en westelijke grens van dit tuinbouwgebied. Daarnaast is het niet hetzelfde om komkommers te telen aan de kust bij Roquetas de Mar of boven de snelweg bij El Ejido, of een teler vroeg gestart is om vroeg te eindigen meloenen te telen in het voorjaar, of later gestart is om door te trekken tot in het voorjaar.

Teeltinformatie haal ik bij telers, indrukken over de handel bij coöperaties, veilingen en exporteurs, ontwikkelingen over het areaal bij de overheid, zaadbedrijven en opkweekbedrijven. Zo probeer ik de informatie te verzamelen bij de bronnen die daar het meeste kijk op hebben. Dan kan ik er natuurlijk toch best eens naast zitten, maar doorgaans heb je het zo behoorlijk bij het rechte eind, zo is mijn ervaring na verschillende jaren. Dan is het jammer als die informatie ter discussie wordt gesteld op basis van wat bronnen die waarschijnlijk zelf niet eens een exact beeld hebben van wat bijvoorbeeld hun kosten per kilo geoogst product zijn.

Inhoudelijke opbouwende kritiek en suggesties ter verbetering zijn natuurlijk altijd welkom. Evenals aanvullende betrouwbare bronnen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin